Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovoreno ubrzanje procesa pristupanja Turske EU

aa_picture_20151129_6932219_web

Evropska unija i Turska na današnjem Samitu u Bruxellesu dogovorile su ubrzanje procesa pristupanja Turske EU, ukoliko Ankara poduzme korake u zaustavljaju protoka izbjeglica u Evropu, javlja Anadolu Agency (AA).

Poglavlje 17 o pitanjima ekonomije bit će otvoreno 14. decembra kao i bezvizni režim za građane Turske čija implementacije se očekuje u oktobru naredne godine. Sve to bit će odobreno ukoliko Ankara ispuni kriterije u dogovorenoj mapi puta.

aa_picture_20151129_6932218_web

Evropska unija danas je također odobrila tri milijarde eura kako bi se zadovoljile potrebe dva miliona sirijskih izbjeglica koje su trenutno u Turskoj.

“Ove tri milijarde eura nisu date Turskoj. To je dato sirijskim izbjeglicama. Mogu garantovati da će Turska ispuniti obećanja iz zajedničkog akcionog plana.

aa_picture_20151129_6930307_web

Naš krajnji cilj je da uradimo prevenciju krijumčarenja ljudima i spriječimo sve vrste kriminalnih aktivnosti u vezi sa izbjeglicama”, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i čelnikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom.

Tokom današenjeg Samita čelnika EU i Turske, zaključeno je kako pitanje Kipra ostaje glavna prepreka za pristupanje Turske kao i nekoliko poglavlja koja je blokirala grčka, kiparska administracija.

aa_picture_20151129_6930452_web

Od 35 poglavlja, koja moraju biti implementirana kako bi se Turska priključila 28-članom bloku, samo 13 njih je ispitano.

“Kipar je važan korak. Vrlo sam optimističan nakon posjete Kipru, stvari se kreću u dobrom smjeru”, rekao je Juncker.