Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna Gora danas otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

crna gora

Crna Gora će danas na Međuvladinoj konferenciji koja se održava u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Crna Gora je do sada otvorila 20 poglavlja od ukupno 35, a danas će otvoriti pregovore u poglavljima 14-Saobraćajna politika i 15-Energetika.

Poglavlje 14 obuhvata propise i standarde za bezbjedniji, konkurentniji i ekonomičniji saobraćaj regulisan kroz oblasti drumskog saobraćaja i putne infrastrukture, željezničkog saobraćaja, vazdušnog saobraćaja, pomorstva, saobraćaja unutrašnjim plovnim putevima, kombinovanog saobraćaja i satelitske navigacije.

Poglavlje 15 se sastoji od pravila i politika koje pokrivaju konkurenciju i državnu pomoć, unutrašnje energetsko tržište, unapređenje izvora obnovljive energije, energetsku efikasnost, upravljanje krizama i obaveze u odnosu na bezbjednost naftnih zaliha, nuklearnu energiju i nuklearnu bezbjednost i zaštitu od radijacije.

Državnu delegaciju Crne Gore, na Međuvladinoj konferenciji, predvodiće potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, a u delegaciji će biti državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, generalna direktorica za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije i šefica radne grupe za poglavlje 15, Dragica Sekulić, generalni direktor za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Nebojša Krstajić, kao i sekretar pregovaračke grupe Miodrag Radović.