Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Češka i Slovačka najavile tužbe protiv EU zbog kvota

izbjeglice

Čelnici Češke i Slovačke su poručili da će tužiti Evropsku uniju (EU) ako im nametne kvote za izbjeglice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lideri ove dvije zemlje su izjavili da će tužiti EU ukoliko im Brisel naredne sedmice većinskim glasanjem nametne obavezujuće kvote za preraspodjelu, odnosno zbrinjavanje još 120.000 izbjeglica. Također, Poljska je saopćila da ne želi razgovarati o brojevima, sve dok neko ne ponudi objašnjenje kako će se odvojiti izbjeglice od imigranata.

Slovački premijer Robert Fico kazao je da njegova vlada neće poštovati kvote čak i da ih, kako je istakao, Njemačka i druge zemlje prihvate. Češki vicepremijer Pavel Belobradek je također izjavio da će Češka EU tužiti Evropskom sudu u Strazburu ako im budu nametnute kvote.

“Pretpostavljam da ćemo uložiti tužbu Evropskom sudu u Strazburu zato što nije moguće da nam nametnu nešto protiv naše volje. To je komplikovano i vodiće se pravni rat u okviru EU-a” rekao je Belobradek.

Prema njegovom mišljenju, jedno od rješenja bi trebalo da bude efikasnije obezbjeđenje vanjske šengenske granice EU.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Stenimeier je ove sedmice predložio da se glasanjem zemljama Evropske unije (EU) nametne raspodjela izbjeglica koje dolaze u Evropu. U intervjuu za njemački dnevnik “Passauer Neue Presse”, Stenimeier je predložio način kako da se članicama EU, koje se protive raspodjeli, nametne primanje izbjeglica.

“Nemoguće je da Njemačka, Austrija, Švedska i Italija same preuzmu teret prihvata migranata koji stižu u Evropu”, rekao je Steinmeier.

Inače, nekoliko zemalja EU poput Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke oštro se protive ideji o raspodjeli migranata po kvotama.

“Ako nije drugačije moguće to izvesti, morat ćemo razmotriti mogućnost glasanja kvalificiranom većinom zemalja EU”, dodao je njemački ministar.

Prema evropskim ugovorima, glasanje kvalificiranom većinom zahtijeva da 55 posto država EU-a koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva izglasa tu mjeru, koju bi onda moralo provesti svih 28 zemalja EU-a.

Sastanak evropskih ministara unutrašnjih poslova 28 zemalja članica EU-a predviđen je 22. septembra u Briselu.