Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić informirao o evropskom putu BiH

Josip Brkić

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić je na godišnjem sastanku, koji je jučer i prekjučer u Berlinu organizirao Aspen Institut Njemačka, informirao članove Radne grupe za jugoistočnu Europu o dostignućima BiH na putu ka europskim integracijama te naglasio da je to za sve zemlje u regiji jedan od najvažnijih ciljeva vanjske politike.

Radna grupa se sastoji od po jednog predstavnika na visokoj razini iz svake zemlje zapadnog Balkana, kao i stručnjaka Vlade Savezne Republike Njemačke i Bundestaga, koji su sudjelovali na prethodnim događajima Aspen Instituta.

Cilj Radne grupe je razvoj konkretnih preporuka kao rezultat pitanja o kojima se raspravljalo tijekom godine. Ključne teme sastanka bile su demokratizacija političkih procesa, izazovi radikalizacije, nacionalizma i podjele na zapadnom Balkanu.

Brkić je tijekom svog izlaganja, ističući stupanj parlamentarne demokracije, slobode tiska i razvijenosti civilnog društva u regiji kao jednako važnog pokazatelja kvaliteta demokracije, kazao da je sloboda medija u zemljama zapadnog Balkana formalno prisutna, ali da se u praksi nedovoljno provodi te da je potrebno učiniti odlučniji iskorak na tom polju.

– Jedan od najučinkovitijih načina za suprotstavljanje opasnoj pojavi povećanja radikalizacije, nacionalizma i podjela u zemljama zapadnog Balkana je osiguranje ekonomskog rasta u regiji, što predstavlja ključni faktor za uspostavljanje političke stabilnosti, sigurnosti i gospodarskog prosperiteta – istaknuo je.

Osvrćući se na regionalnu suradnju kao temeljni uvjet za uspješnu integraciju u Europsku uniju, naglašena je potreba nove dimenzije suradnje koja će predstavljati ključ za rješavanje pitanja iz prošlosti, s kojima se zemlje zapadnog Balkana suočavaju i danas, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.