Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brkić: Euroatlantske integracije – strateški cilj BiH

Josip Brkić

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Povjerenstva za NATO – integracijski proces Bosne i Hercegovine Josip Brkić obratio se zvanicama na otvaranju izložbe fotografija „20 godina nazočnosti NATO-a u BiH“, koje je održano danas u NATO – stožeru u Briselu.

Izložba u Briselu je nastavak poruke i izložbe koja je održana prošlog mjeseca u Sarajevu.

Zamjenik ministra Brkić je poručio da je strateški vanjskopolitički cilj BiH – euroatlantska integracija, te da je ova izložba prilika da se reflektira napredak koji je učinjen na tom putu.

Dodao je da Bosna i Hercegovina, kao zemlja partner, pokazuje svoju predanost NATO vrijednostima kroz najkonkretniji način, a to je slanje vojnika u mirovne misije i operacije diljem svijeta.

Izrazio je zadovoljstvo što su prepoznata nastojanja BiH u borbi protiv terorizma na globalnoj razini.

„Napredak BiH na reformskom putu je potvrđen i predajom kredibilne aplikacije BiH za članstvo u Europsku uniju. Evidentno je stoga da su EU i NATO integracije komplementarni procesi sa zajedničkim ciljem izgradnje trajnog mira, sigurnosti, institucija i ekonomskog prosperiteta“, istaknuo je zamjenik ministra Brkić.

Dodao je da BiH očekuje od Saveznika da također prepoznaju i potvrde napredak u ispunjenju uvjeta i približavanju standarda NATO aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo – MAP, a da preostali uvjeti za aktiviranje budu dio godišnjeg plana za članstvo u NATO – ANP.

Zamjenik ministra Brkić je na kraju zaključio da je Bosna i Hercegovina uspješna, ali još uvijek nezavršena priča.

Zvanicama su se obratili i pomoćnik generalnog tajnika NATO-a za izvršni menadžment, Wayne Bush, i zamjenik pomoćnika generalnoga tajnika NATO-a za sigurnosne izazove, Jamie Shea, koji je bio glasnogovornik za vrijeme IFOR i SFOR operacija u Bosni i Hercegovini.

Zamjenik pomoćnika generalnoga tajnika Shea je poručio da je BiH učinila više za NATO, nego što je NATO učinio za BiH, što je objasnio na način da je upravo NATO angažman u BiH doprinio jačanju i definiranju tri glavna stupa NATO-a, a to su: stalna predanost zajedničkoj obrani, sposobnost sprječavanja i upravljanja krizama izvan područja zemalja članica čije posljedice mogu biti rizik za njihovu sigurnost i produbljivanje sigurnosne suradnje sa susjedima i udaljenim partnerima na rješavanju izazova od zajedničkog interesa.

Otvaranju izložbe su nazočili brojni predstavnici 28 zemalja članica NATO-a, zemalja partnera, kao i predstavnici Tajništva NATO-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.