Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredno stanje

Eskalacija na Bliskom istoku: Hezbolah ispalio 320 raketa, Izrael napao sa 100 aviona

hezbolah izrael
Foto: X

Libanska grupa koju podržava Iran kaže da je gađala 11 vojnih lokacija u sjevernom Izraelu sa stotinama raketa katyusha

Hezbolah je lansirao stotine raketa i bespilotnih letjelica prema Izraelu u znak odmazde za atentat na zapovjednika u Bejrutu prošlog mjeseca, objavio je pokret koji ima podršku Irana, dok se izraelska vlada sastala kako bi pripremila odgovor.

Izraelski avioni gađali su mete u Libanu neposredno prije napada jer je vojska procijenila da se Hezbolah sprema započeti napad.

“Oko 100 izraelskih borbenih aviona pogodilo je hiljade Hezbolahovih raketnih bacača u južnom Libanu koje su bile usmjerene prema sjevernom i središnjem Izraelu”, rekla je vojska.

Hezbolah: Ispalili smo 320 raketa na Izrael. Ovo je tek prva faza

Hezbolah kaže da je jutros ispalio više od 320 raketa prema Izraelu.

U saopćenju, libanska grupa koju podržava Iran kaže da je gađala 11 vojnih lokacija u sjevernom Izraelu sa stotinama raketa katyusha.

Kaže da je “prva faza” napada na Izrael završena.

“Ovo je faza gađanja izraelskih kasarni i lokacija”, kažu iz Hezbolaha, dodajući da će dodatne detalje objaviti kasnije.

Izraelska vojska: Deseci vojnih aviona napadaju mete

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da deseci vojnih aviona trenutno napadaju mete na različitim lokacijama u južnom Libanonu.

“Nastavljamo s otklanjanjem prijetnji te s intenzivnim udarima na terorističku organizaciju Hezbollah”, rekao je.

Libanski mediji: Jedna osoba poginula

Jedna je osoba poginula u izraelskom zračnom napadu u kojem je pogođen automobil u gradu na jugu Libanona, javljaju državni mediji te zemlje.

Izraelska vojska: Uništili smo hiljade Hezbolahovih raketnih bacača

Izraelska je vojska priopćila da je oko 100 njihovih borbenih zrakoplova pogodilo i uništilo hiljade Hezbolahovih raketnih bacača.

Većina tih bacača bila je usmjerena na sjeverni Izrael, a neki i na središte zemlje.

Dodaje se da je više od 40 lansirnih područja u Libanu pogođeno tim udarima.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant proglasio je vanredno stanje za sljedećih 48 sati – to znači da se mogu izdati ograničenja za kretanje civila.

Netanyahu: Ko god nas povrijedi, i mi ćemo povrijediti njih

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu govorio je na početku vanrednog sastanka vlade za nacionalnu sigurnost u Tel Avivu.

“Odlučni smo učiniti sve kako bismo zaštitili svoju zemlju, vratili stanovnike sjevera na sigurno u njihove domove i nastavili se pridržavati jednostavnog pravila: ko god povrijedi nas – mi ćemo povrijediti njih”, rekao je.

Netanyahu je rekao da je izraelska vojska djelovala “proaktivno kako bi uklonila prijetnju” nakon što je otkrila pripreme Hezbolaha da napadne Izrael.

“IDF od tada intenzivno radi na uklanjanju prijetnji”, rekao je.

“Uništio je hiljade raketa usmjerenih prema sjeveru zemlje; također sprječava mnoge druge prijetnje i djeluje s velikom snagom – kako u odbrani tako i u napadu.”