Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turski predsjednik

Erdogan: Turska neće zauzeti stranu u sukobu Ukrajine i Rusije

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Newsweek prenosi da je turski čelnik skeptičan prema strategiji NATO saveznika da pruže više vojne pomoći Ukrajini

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je za Newsweek da Turska ne planira zauzeti stranu u sukobu Ukrajine i Rusije.

-Nećemo biti strana u tom ratu – kazao je, komentirajući raspravu u NATO-u o tome mogu li instruktori i trupe zapadnog vojnog saveza ići u Ukrajinu.

Newsweek prenosi da je turski čelnik skeptičan prema strategiji NATO saveznika da pruže više vojne pomoći Ukrajini.

Ideja o slanju zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu počela je kružiti nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron krajem februara izjavio da je dvadesetak zapadnih zemalja koje su sudjelovale na pariškom sastanku o daljnjoj pomoći Kijevu razgovaralo o tom pitanju.

Novine Le Monde kasnije su javile da francuski predsjednik Emmanuel Macron planira stvoriti koaliciju EU za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu.

Aleksandar Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, izjavio je da je potpisao dokumente koji dopuštaju francuskim instruktorima da obilaze ukrajinske centre za obuku. Estonija i Litva također su izrazile spremnost da “razmotre moguće raspoređivanje instruktora”.

Zvaničnici u Kijevu tvrde da još nisu primili konkretne prijedloge po tom pitanju, ali bi raspoređivanje instruktora mogla biti “prva faza”, prenosi TASS.