Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Nažalost imamo mrtvih i ranjenih

erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u vezi sa večerašnjim terorističkim napadom u Istanbulu, izjavio je da obzirom da je do eksplozije došlo odmah nakon fudbalske utakmice, jasno je da je cilj napada bio odnijeti što više života, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nažalost, imamo mrtvih i ranjenih”, rekao je Erdogan.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu ranije je potvrdio, da je u terorističkom napadu u blizini Vodafone Arene u Istanubulu, ranjeno najmajne 20 policajaca.

“Činjenica da je do eksplozija došlo odmah nakon utakmice između Besiktasa i Bursaspora, jasan je pokazatelj da je cilj bio odnijeti što veći broj života. Nažalost, kao posljedice ovih eksplozija imamo mrtvih i ranjenih”, poručio je Erdogan, te je, između ostalog dodao:

“Nakon ovog događaja nije nam preostao niti jedan razlog da očekujemo promjenu stava zemalja koje pružaju podršku terorizmu i teroristima, umjesto da u borbi protiv terorizma stanu uz Tursku i turski narod. Večeras smo u Istanbulu još jednom bili svjedoci najružnijeg lica terorizma koji gazi sve vrijednosti i koji gazi sve moralne norme. Kada god Turska čini pozitivne korake ka svojoj budućnosti, terorističke organizacije na to odgovore krvlju, divljaštvom i haosom. Uopšte nije važno ime terorističke organizacije koja stoji iza napada, napada kakve smo proživljavali mnogo puta posljednjih godina. PKK, ISIS, FETO, sve terorističke organizacije s istim ciljem napadaju našu državu i narod”.

U eksploziji autobombe 13 mrtvih i 38 ranjenih u Istanbulu

Meta napada koji je izveden u 22.30 sati po lokalnom vremenu bio je policijski autobus, u kojem su se nalazili pripadnici specijalne jedinice policije koji su radili na obezbjeđenju večerašnje utakmice turske Super toto lige između Besiktasa i Bursaspora.

Do napada na policajce došlo je nakon završetka fudbalske utakmice. Na mjestu napada je i šef istanbulske policije Mustafa Caliskan, a ranjeni su zbrinuti u obližnjim bolnicama. Snažna eksplozija se čula iz više istanbulskih četvrti.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu potvrdio je večeras da je u terorističkom napadu, u dvije eksplozije u Istanbulu ranjeno najmanje 20 osoba. Dvije odvojene eksplozije odjeknule su u blizini stadiona Nogometnog kluba Besiktas, Vodafone Arene.

Soylu je izjavio je kako se razmatra mogućnost da je u jednoj od dvije eksplozije učestvovao bombaš samoubica. Mjesto napada obišao je i zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus, uz ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua.

Inače, Vodafone Arena nalazi se u blizini istanbulskog trga Taksim.