Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trese mu se fotelja

Erdogan pokrenuo predizbornu kampanju, dao veliko obećanje

erdogan
President Erdogan At TCG Anatolian Ship Ceremony – Istanbul
President Recep Tayyip Erdoğan spoke at the ceremony of the TCG Anatolian Ship on April 10, 2023 in Tuzla, Istanbul. The world's first armed unmanned aerial vehicle (SİHA) ship and Turkey's largest military ship TCG Anadolu entered the service of the Turkish navy with a ceremony held at Sedef Shipyard in Tuzla, Istanbul. Photo by Ozan guzelce/Demiroren Visual Media//ABACAPRESS.COM Photo: Demiroren Visual Media/ABACA/ABACA

Na predsjedničkim izborima sljedećeg mjeseca, Erdogan će se suprotstaviti glavnom kandidatu opozicionog saveza Kemalu Kilicdarogluu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokrenuo je u utorak kampanju za reizbor svoje stranke AKP obećanjem da će srezati inflaciju na jednocifrenu brojku i podstaći ekonomski rast, dok nastoji produžiti svoje dvije decenije na vlasti na izborima zakazanim za 14. maj.

Erdogan je suočen s najvećim političkim izazovom otkako je AKP došao na vlast 2002. godine, a ankete pokazuju da mu podrška opada posljednjih godina nakon što je njegova neortodoksna ekonomska politika ugrozila nacionalnu valutu liru i izazvala skok inflacije.

– Nastavit ćemo jačati našu ekonomiju kroz ulaganja, zapošljavanje, proizvodnju, izvoz i trenutni suficit. Vratit ćemo inflaciju na jednocifreni nivo i definitivno spasiti našu zemlju od tog problema – poručio je on publici na stadionu u Ankari.

Erdoganovo agresivno smanjenje kamatnih stopa povisilo je inflaciju na 24-godišnji vrhunac iznad 85 posto u oktobru prije nego što je pala na skoro 50 posto u martu. Kriza troškova života koja je uslijedila zahvatila je turska domaćinstva i umanjila zarade i štednju.

– Dodatno ćemo unaprijediti ulaganja sa strukturom koja se temelji na ekonomiji slobodnog tržišta integriranoj sa svijetom – navodi se u manifestu vladajuće stranke, ciljajući na godišnji rast od 5,5 posto u razdoblju 2024.-2028. i BDP od 1.5 triliona dolara do kraja 2028. godine.

Na predsjedničkim izborima sljedećeg mjeseca, Erdogan će se suprotstaviti glavnom kandidatu opozicionog saveza Kemalu Kilicdarogluu.

U najnovijem istraživanju ankete Metropoll, 42,6 posto ispitanika reklo je da bi glasalo za Kilicdaroglua, a 41,1 posto za Erdogana u prvom krugu glasanja, dok su druga dva predsjednička kandidata dobila podršku od 7,2 posto.

Glasači će birati i parlamentarne zastupnike, prenosi Reuters.