Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"daily sabah"

Erdogan nazvao Netanyahua “Hitlerom našeg vremena”

netanyahu erdogan
FOTO: Screenshot

Ne samo da ugošćuju koljača koji ima krv preko 150.000 stanovnika Gaze na rukama već mu i plješću zbog njegovog govora

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao je zastupnike američkog Kongresa zbog aplaudiranja i pružanja platforme izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

“Cijeli svijet je vidio kako je genocidnom ubici aplaudirano u Kongresu SAD-a. Oni koji svijetu daju lekcije o demokratiji i ljudskim pravima ne pokazuju ni trunke srama kada krune Hitlera našeg vremena”, kazao je Erdogan, prenose turske dnevne novine Daily Sabah

“Suočeni smo s pomračenjem razuma. Ne samo da ugošćuju koljača koji ima krv preko 150.000 stanovnika Gaze na rukama već mu i plješću zbog njegovog govora”, dodao je Recep Tayyip Erdogan, vjerovatno se referirajući na članak iz Lanceta u kojem se procjenjuje da je u Gazi poginulo preko 186.000 Palestinaca. 

Ispred zgrade Kongresa se okupili brojni prosvjednici

Netanyahu se obratio članovima američkog Kongresa dok su pred zgradom bile hiljade propalestinskih demonstranata. Branio je izraelski rat u Gazi i osudio demonstrante. Mnogi demokratski zastupnici su bojkotirali govor. 

Devet mjeseci nakon početka rata u Gazi Netanyahu je obećao nastaviti ratovati do “potpune pobjede”. Također je nastojao ojačati podršku SAD-a za borbu svoje zemlje protiv Hamasa i drugih naoružanih grupa koje podržava Iran te je oštro osudio široko rasprostranjeno protivljenje ratu u Sjedinjenim Državama.

netanyahu kongres
FOTO: Screenshot

“Amerika i Izrael moraju stajati zajedno. Kada stojimo zajedno, događa se nešto vrlo jednostavno: mi pobjeđujemo, oni gube”, kazao je Netanyahu, koji je nosio žutu značku u znak solidarnosti s izraelskim taocima koje drži Hamas.

Ankara je u više navrata pozvala Vijeće sigurnosti UN-a i Sjedinjene Države da izvrše pritisak na Izrael da prihvati prijedlog o prekidu vatre. Sam Erdogan često osuđuje Washington zbog pružanja političkog štita Izraelu.