Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U petak svečani doček

Erdogan iz Tirane stigao u Beograd. Vučić: Prilika za dalje jačanje naših prijateljskih odnosa

erdogan zakletva
FOTO: Srceenshot

Osim sastanka dvojice predsjednika biće održana i četvrta sjednica Visokog savjeta za saradnju između Srbije i Turske

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u četvrtak u Beograd, u dvodnevnu posketu Srbiji, iz Tirane gdje je prethodno razgovarao sa albanskim zvaničnicima.

“Dobro došli u Srbiju, dragi prijatelju”, napisao je na Instagramu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je Erdogana dočekao na beogradskom aerodromu.

“Vaša ponovna posjeta je još jedna prilika za dalje jačanje naših prijateljskih odnosa i saradnje. Vjerujem da ćemo tokom vašeg boravka u Beogradu zajedno raditi na unapređenju ekonomskih, kulturnih i političkih veza između naših zemalja”, dodao je Vučić.

Svečani doček biće priređen u petak ujutru ispred Palate Srbija.

Osim sastanka dvojice predsjednika biće održana i četvrta sjednica Visokog savjeta za saradnju između Srbije i Turske.

Nakon toga je predviđeno potpisivanje sporazuma i obraćanje medijima dvojice predsjednika.

Dvojica predsjednika će učestvovati i na biznis forumu.

U danu dolaska turskog predsjednika, Vlada Srbije je usvojila više memoranduma o razumijevanju i saradnji između Srbije i Turske iz različitih oblasti.

Potpisana dokumenta odnose se na oblasti rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, privrede, industrije i tehnologije, energetske tranzicije, medija i informisanja, omladine i sporta, upravljanja katastrofama i vanrednim situacijama, saopšteno je iz Vlade.

Ovo je četvrta posjeta turskog predsjednika Srbiji od 2017. godine.

Prije dolaska u Beograda Erdogan je bio u Albaniji gdje je toj zemlji obećao donaciju “značajnog” broja kamikaza dronova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom prethodne Erdoganove posjete u septembru 2022. godine ponovio da Srbija želi da kupi turske bespilotne letelice “Bajraktar”, ali kupovina nikada nije i realizovana.

Tada je potpisan i protokol kojim je omogućeno putovanje državljana Srbije i Turske u te dvije zemlje sa ličnom kartom.

Srbija ima sa Turskom potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2009. godine, dok je 2017. potpisana Zajednička politička deklaracija o uspostavljanju Visokog savjeta za saradnju.

Turska je četvrta u rangu zemalja iz koje je Srbija najviše uvozila tokom 2023.

Turske kompanije su prisutne u Srbiji u tekstilnoj, automobilskoj, građevinskoj i mašinskoj industriji, bankarstvu i turizmu.

Erdoan je 2017. posjetio i Novi Pazar na jugozapadu Srbije, grad sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, gdje ga je na centralnom trgu dočekalo više hiljada građana.

Predsjednik Turske je 2018. zbog ulaganja u razvoj infrastrukture Novog Pazara, proglašen počasnim građaninom tog grada.