Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija

Eksplozija u Toyoti u Bologni: Dva radnika poginula, više povrijeđenih

eksplozija toyota bologna
Ilustracija: Vigili dei Fuoco/Twitter

Eksplozija se dogodila u skladištu fabrike, gdje je u trenutku nesreće bilo 300 radnika

Juče u popodnevnim satima, u fabrici Toyota Material Handling u Bologni, dogodila se snažna eksplozija koja je odnijela dva života i povrijedila još nekoliko radnika. Eksplozija je odjeknula nešto nakon 17 sati, a radnici i stanovnici u okolici osjetili su snažan udarac, kao potres, prepričavaju.

Stradali su Lorenzo Cubello (37) i Fabio Tosi (34), obojica iz Bologne, zaposlenici tvornice. Dva radnika su u teškom stanju, dok su ostali pretrpjeli lakše povrede i prevezeni su u bolnicu Maggiore.

Detalji nesreće

Eksplozija se dogodila u skladištu fabrike, gdje je u trenutku nesreće bilo 300 radnika. Prema prvim informacijama, eksploziju je vjerovatno izazvao kvar na kompresoru. Na mjesto događaja odmah su stigli hitne službe i vatrogasci, a tvornicu je posjetio i gradonačelnik Bologne, Matteo Lepore, koji je izrazio saučešće i podršku porodicama stradalih.

“Svjetla su odmah nestala uz ogroman prasak, lusteri su se počeli tresti. Jedna osoba je povikala ‘van svi’ i odmah smo izašli. Pomislila sam da je potres. Svi smo bili šokirani, kao da smo u filmu. Problemi su postojali, ali ništa ovako ozbiljno se nije dogodilo do sada,” izjavila je Noemi.

Porodice i kolege na mjestu događaja

Nakon eksplozije, ispred fabrike su se okupili zabrinuti članovi porodice i kolege radnika koji su bili unutar zgrade u trenutku nesreće. Suprug i sin žene koja je razgovarala s novinarima također rade u fabrici, no sin nije bio na dužnosti u trenutku eksplozije, dok je suprug, sindikalni predstavnik, ostao unutar fabrike s drugim radnicima.

Gradonačelnik Lepore je tragediju nazvao još jednom u nizu stradanja na radnom mjestu apelirajući na potrebu za većom sigurnošću i zaštitom radnika.