Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sankt Peterburg

Eksplozija raznijela kafić, ubijen ruski vojni bloger

tatarsky eksplozija

RIA piše kako je poginuo poznati ruski vojni bloger, jedan je od najglasnijih propagandista Kremlja Vladlen Tatarsky (Maksim Fomin)

Jedna je osoba poginula, a više ih je ozlijeđenih u eksploziji do koje je došlo u jednom kafiću u ruskom Sankt Peterburgu danas popodne, izvijestila je novinska agencija TASS pozivajući se na hitne službe, prenose strane agencije.

RIA piše kako je poginuo poznati ruski vojni bloger, jedan je od najglasnijih propagandista Kremlja Vladlen Tatarsky (pravo ime Maxim Yuryevich Fomin). Tatarsky je prema izvještajima u trenutku prije eksplozije držao govor. Objavljena je i snimka na kojoj se vidi kako Tatarsky prima poklon, u pitanju je statua. Prema nepotvrđenim informacijama eksploziv je bio upravo u “poklonu”.

On je od 2014. učestvovao u sukobima u Donbasu, a njegove vojne analize na aplikaciji Telegram prati više od 450.000 ljudi.

Tatarsky je inače iz Makiivka, ukrajinska regija Donjeck. Nakon što je pobjegao iz zatvora 2017, pridružio se paravojnoj Miliciji Luganjska, koja je dio separatističkih formacija u okupiranim dijelova Ukrajine.

Prema nezvaničnim izvještajima, kafić u kojem je došlo do eksplozije, a koju su zabilježile nadzorne kamere s obližnjih objekata, bio je ranije u vlasništvu je šefa ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenija Prigožina.

Objavljene su i snimke s lica mjesta nakon eksplozije, na kojima se vidi i unutrašnjost kafića koji je u potpunosti devastiran.

“Mi ćemo svakoga poraziti, sve ćemo pobiti, sve ćemo opljačkati, baš kako mi hoćemo” – rekao je svojevremeno propagandist Tatarsky o budućnosti “specijalne vojne operacije” na prijemu u Kremlj kada je Putin u jesen prošle godine proglasio okupirane teritorije Ukrajine dijelom Rusije.