Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokrenut upravni postupak

Državni inspektorat Hrvatske zabranio gradnju hidroelektrane na Uni: Štetna je za prirodu

una protest
FOTO: Fena
Građani došli na lice mjesta

Nastavno na traženje inspekcije zaštite prirode Državnog inspektorata, Zavod za zaštitu okoliša i prirode dostavio je Državnom inspektoratu izvještaj u kojem se navodi da je provedenim radovima došlo do štetnog utjecaja na prirodu

Državni inspektorat Republike Hrvatske danas je objavio najnovije saopćenje koje su prenijeli hrvatski mediji, u kojem se navodi da je Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata pokrenula upravni postupak protiv investitora koji radi na izgradnji male hidroelektrane „Una-mlin“ na rijeci Uni.

Iz saopćenja se saznaje da je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje bilo kakvih radnji i radova na izgradnji hidroelektrane snage 160 kW, na zemljištu označenom kao k.č.1287/6, k.o. Neteka, koje se nalazi u području ekološke mreže Natura 2000, pod nazivom „HR 2001069 Kanjon Une“.

Ova odluka donesena je jer radovi nisu prošli neophodnu ocjenu prihvatljivosti za područje ekološke mreže, što je ključni korak u zaštiti prirodnih resursa i očuvanju biodiverziteta.

Ovaj potez Državnog inspektorata dočekan je sa velikom radošću od ekoloških aktivista i lokalnog stanovništva koje se snažno protivi izgradnji hidroelektrane u jednom od najzaštićenijih prirodnih područja Republike Hrvatske.

-Upravo smo saznali iz medija da je Državni inspektorat poduzeo važne korake u zaštiti rijeke Une. Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata pokrenula je upravni postupak protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni, zabranjujući obavljanje radova na izgradnji male hidroelektrane „Una-mlin“ na području ekološke mreže Natura 2000. Ovo je ogroman korak naprijed u našoj borbi! – kazali su u svom saopćenju iz Udruge Una Srb.

Dodali su, kako borba za Unu još nije gotova ali da je ovo velika pobjeda.

Pred nama je sada mnogo posla. Ovakve vijesti daju nam vjetar u leđa. Ako su radovi zaista službeno obustavljeni i ako je to konačna odluka, naši sljedeći koraci trebaju biti saniranje štete, uklanjanje MHE i ostalih štetnih elemenata iz prostornog plana koji ugrožavaju životnu okolinu u dolini gornjeg toka Une i njenih pritoka. Također, moramo raditi na projektima trajne zaštite ovog prostora – poručili su iz Udruge Una Srb.