Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napad iz libanona

Dron pogodio zgradu u kojoj boravi Benjamin Netanyahu, izraelci tvrde da su ga srušili

netanyahu napad dronom
FOTO: Screenshot
Na licu mjesta snage sigurnost i hitne pomoći

Odmah nakon napada pojavila se snimka izraelskog premijera, koji je poslao poruku

Dron lansiran iz Libanona srušio se na zgradu u izraelskom gradu Caesareji, gdje živi premijer Benjamin Netanyahu, saopćila je u subotu izraelska vojska.

netanyahu dron

Prema izvještajima izraelskih medija, nije poznato je li Netanyahu bio u obalnom odmaralištu koje se nalazi između Tel Aviva i Haife u vrijeme napada. U incidentu, kako tvrdi izraelska vojska, niko nije ozlijeđen. Zaustavljena su dva bespilotna leteća objekta.

Odmah nakon napada pojavila se snimka izraelskog premijera, koji je poslao poruku.

“Ništa nas neće odvratiti. Nastavljamo do potpune pobjede.”, poručio je Netanyahu.

Zračna uzbuna bila je i u Tel Avivu, 55 kilometara južnije, jer se dron navodno približio četvrti Glilot, gdje se nalazi sjedište izraelske obavještajne službe Mossad i još jedan obavještajni centar. Sirene su se oglasile na brojnim drugim mjestima u sjevernom Izraelu, uključujući grad Tiberias na zapadnoj obali Galilejskog jezera.

Libanonska šiitska milicija Hezbolah, koja je u savezu s Hamasom u Pojasu Gaze, ispaljuje rakete i dronove na Izrael gotovo svakodnevno od početka rata u Gazi.

Nakon vijesti o smrti čelnika Hamasa Yahye Sinwara u Gazi milicija koju podržava Iran najavila je “novu fazu eskalacije”.

Izrael nastavio napade u Gazi, ubijeno najmanje 33 Palestinaca

Najmanje 33 osobe su ubijene, a 85 je ranjeno u izraelskim napadima u petak u Jabaliji, najvećem od osam izbjegličkih kampova u Gazi, rekli su liječnici, dok su stanovnici opisali da su Izraelci paljbom iz tenkova uništili ceste i kuće.

Medijski ured vlade u Gazi, kojim upravlja Hamas, rekao je da bi broj žrtava napada mogao porasti jer se vjeruje da su neki ljudi zarobljeni ispod ruševina, a palestinska službena novinska agencija WAFA rekla je da među ubijenima ima i djece. Zasad nije bilo izraelskih komentara na te izvještaje.

U drugim izraelskim napadima u petak ubijeno je najmanje 39 Palestinaca diljem Gaze, od kojih još 20 u Džabaliji, saopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

Stanovnici Jabalije rekli su da su izraelski tenkovi stigli do srca kampa nakon probijanja kroz predgrađa i stambene četvrti. Dodali su da izraelska vojska svakodnevno uništava desetke kuća, iz zraka i sa zemlje te postavljanjem bombi u zgrade i detoniranjem na daljinu.

Izraelska vojska saopćila je da su njene snage, koje su djelovale u Jabaliji posljednje dvije sedmice, ubile desetke militanata u borbi iz neposredne blizine u četvrtak, izvele zračne napade i demontirale vojnu infrastrukturu.

Izraelska vojska kaže da je cilj njezine operacije u Jabaliji zaustaviti pregrupiranje boraca Hamasa za nove napade.

Stanovnici su rekli da su izraelske snage izolirale gradove Beit Hanun, Džabaliju i Beit Lahiju sjeverno od grada Gaze, blokirajući kretanje svima osim porodicama koje su poslušale naredbe za evakuaciju i napustile tri grada.

Rekli su da su komunikacijske i internetske usluge prekinute, što je poremetilo operacije spašavanja.

Nakon upozorenja iz SAD-a Netanyahu povećao isporuke humanitarne pomoći Gazi

Izraelska javna televizija Kan izvijestila je da će ubuduće humanitarnu pomoć dostavljati 250 kamiona dnevno na obalno područje Sredozemnog mora, gdje već više od godinu dana bjesni rat.

Netanyahuova odluka bila je odgovor na američke prijetnje da će smanjiti isporuke oružja Izraelu ako se situacija palestinskog civilnog stanovništva u pojasu Gaze ne poboljša.

Washington je početkom ove sedmice poslao pismo Izraelu zahtijevajući da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi ili se suoči s potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći.

Izraelsko tijelo odgovorno za palestinska pitanja COGAT saopćilo je da je u srijedu u Gazu ušlo 50 kamiona s humanitarnom pomoć, a u petak dodatnih 30.