Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tampa Bay prvi na udaru

Dolazi uragan Milton, vlasti pozvali ljude na evakuaciju: “To je čudovište”

Foto: Screenshot

Guverner Ron DeSantis istaknuo je da je Florida otvorila desetke skloništa za one koji ne mogu napustiti područje pogođeno olujom.

Florida se priprema za jednu od najjačih tropskih oluja u posljednjih stotinu godina. Uragan Milton ide prema američkoj obali, a vlasti pozivaju stanovnike da se hitno evakuišu.

Pitanje života i smrti

Predsjednik Joe Biden upozorio je stanovnike Floride na hitnu evakuaciju uoči dolaska Miltona, uragana četvrte kategorije, istaknuvši da je situacija “pitanje života i smrti.”

Iako je Milton nešto oslabio s pete na četvrtu kategoriju, i dalje donosi izuzetno snažne vjetrove do 233 km/h, nakon prolaska uz sjeverni rub meksičkog poluotoka Yucatan. Predviđa se da će oluja svom snagom udariti u gusto naseljeno područje Tampa Baya sutra navečer, manje od dvije sedmice nakon što je uragan Helene već poharao državu.

Stanovnicima Floride savjetovano je da se pripreme za najveću evakuaciju u posljednjih nekoliko godina.
Joe Biden upozorio je da bi uragan Milton mogao biti jedna od najgorih oluja koja je pogodila Floridu u zadnjih stotinu godina.

“Evakuirajte se sada, sada, sada,” poručio je stanovnicima, naglasivši da će savezna vlada pružiti pomoć “prije, tokom i nakon” udara oluje. Hiljade pripadnika saveznog osoblja već su raspoređene kako bi pomogle u pripremama i pružile podršku tokom oluje, dodao je Biden, prenosi Index.hr.

Posljednje utočište

Guverner Ron DeSantis istaknuo je da je Florida otvorila desetke skloništa za one koji ne mogu napustiti područje pogođeno olujom.

“Imamo jedno sklonište koje može primiti 10.000 ljudi,” rekao je tokom brifinga za novinare. “Ostala skloništa mogu primiti hiljade. Ta skloništa predstavljaju posljednje utočište”, dodao je.

DeSantis je ranije nazvao oluju “čudovištem”.