Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konačno se oglasio

Dodik sačekao kraj okršaja pa “hrabro” stao uz pobjednika

milorad dodik
FOTO: Fena
Milorad Dodik

Nakon što je postalo jasno ko će izaći kao pobjednik, Dodik je “hrabro” istupio i pružio mu podršku

Nakon što je šef plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin potvrdio da će zaustaviti svoje jedinice koje su marširale prema ruskoj prijestonici i vratiti ih u kampove, i Milorad Dodik je izgleda shvatio da je pravo vrijeme da “odabere stranu”.

Tokom dana Wagnerove jedinice marširale su prema Moskvi i prolazile sve prepreke bez većeg otpora. Ruska vojska pokušavala ih je zaustaviti udarima iz zraka i pri tome izgubila čak šest helikoptera i jedan avion.

Izgledalo je kako Prigožinove trupe ne može ništa zaustaviti da uđu u Moskvu. Mediji su javljali da je cijeli ruski vrh pobjegao iz glavnog grada.

No, onda je uslijedio veliki obrat. Nakon što je postalo jasno da će Putin izaći ipak kao pobjednik, Dodik je “hrabro” istupio i pružio mu podršku.

“U Republici Srpskoj s velikom pažnjom pratimo dešavanja u vezi s oružanom pobunom grupe Vagner i vjerujemo da neće doći do dalje eskalacije. Takođe, vjerujemo i da bi zapadne sile mogle da iskoriste ovu situaciju.

U ime institucija i naroda Republike Srpske i u lično ime, upućujem iskrenu podršku predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u naporima da sačuva mir i unutrašnju stabilnost Rusije i zavede red u vojnim i ostalim snagama.

Vjerujem da će mudrost i snaga predsjednika Putina, kao istinskog lidera, dovesti do smirivanja situacije i da će biti izbjegnute teže posljedice izdaje grupe Vagner”, napisao je Dodik u svojoj objavi na Twitteru.

dodik tweet
FOTO: Screenshot / Twitter
Dodik se konačno oglasio