Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

De Mistura: Jesen bi mogla biti važna za postizanje rješenja za Siriju

Staffan de Mistura

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura je izjavio da bi jesen mogla biti vrlo važna za postizanje rješenja za sirijsku krizu, javlja Anadolu Agency (AA).

De Mistura je nakon sastanka sa šefom italijanske diplomatije Angelinom Alfanom u Rimu na konferenciji za medije kazao da očekuje političko rješenje za sirijsku krizu.

“Predstojeća jesen bi mogla biti vrlo važna za postizanje političkog rješenja u Siriji”, rekao je de Mistura novinarima.

Dodao je kako Front al-Nusra, koji se nalazi na UN-ovoj listi terorističkih organizacija, pod različitim imenima nastavlja s aktivnostima čime krši primirje u Siriji.

“Nadam se da će Turci, Rusi i Iranci na sastancima u Ankari razjasniti nejasnoće u vezi s Frontom al-Nusra kako bi spriječili da ova organizacija i dalje krši primirje”, kazao je De Mistura.

Naglasio je također kako režim Bashara al-Assada koristi pomenutu situaciju da bi mogli i dalje ratovati pod izgovorom da se bore protiv Fronta al-Nusra.

Istakao je i kako je Rusija važan partner za postizanje konačnog rješenja u ratom pogođenoj Siriji.

Podsjetio je da će iz Rima, na poziv vlasti iz Moskve, otputovati direktno u Rusiju.

Alfano je izrazio zahvalnost De Misturi zbog, kako je rekao, napora koje ulaže kako bi konačno bila riješena sirijska kriza.

Na pitanje o krizi između arapskih država i Katara, Alfano je istakao da je Italija zabrinuta zbog novonastale situacije.

“Italija je vrlo zabrinuta zbog diplomatske krize između članica Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC). Nadam se da će uskoro prestati ove nesuglasice. Ove zemlje doprinose stabilnosti u regionu”, rekao je Alfano.

Na kraju je još dodao i kako Italija osuđuje jutrošnji teroristički napad u Iranu.