Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

De Mistura: Hemijski napad u Siriji izveden iz zraka

Staffan de Mistura

Užasavajući napad hemijskim oružjem u sirijskoj pokrajini Idlib u utorak izveden je iz zraka, rekao je mirovni posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura, dodajući da će Vijeće sigurnosti tražiti odgovornost za taj zločin.

– To je užasno i mi tražimo sastanak Vijeća sigurnosti povodom toga radi jasne identifikacije odgovornih – izjavio je on na međunarodnoj konferenciji u Briselu koja ima za cilj pružiti podršku sirijskim mirovnim pregovorima.

Francuski predsjednik Francois Hollande direktno je optužio snage sirijske vlade za napad hemijskim oružjem u područjima zemlje pod pobunjeničkom kontrolom.

– Još jednom će sirijski režim negirati dokaze o svojoj odgovornosti u tom masakru. Kao i 2013. godine, Bašar al-Asad računa na svoje saveznike da djeluje nekažnjeno – navodi Hollande u izjavi za javnost.

U napadu hemijskim oružjem za koji se sumnja da su ga izvele vladine snage ubijeno je najmanje 58 ljudi, među kojima 11 djece, u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib u utorak prijepodne, saopćili su posmatračka grupa, medicinski radnici i spasioci u regiji pod kontrolom pobunjenika.

– Oni koji podržavaju taj režim ponovo mogu spoznati obim vlastite političke, strateške i moralne odgovornosti – izjavio je francuski čelnik, prenosi agencija Reuters.