Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu: Turska ne traži ničiju dozvolu za poduzimanje mjera sigurnosti

davutoglu

Turski premijer Ahmet Davutoglu je poručio da Republika Turska nikada i ni od koga neće tražiti odobrenje za poduzimanje potrebnih mjera kada je u pitanju zaštita njene sigurnosti i da se to odnosi i na dogovoreni prekid sukoba u susjednoj Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef turske vlade Davutoglu prisustvovao je svečanom potpisivanju sporazuma o saradnji berzi u Istanbulu i Konyi, a nakon događaja je prisutnim novinarima komentirao aktuelnu situaciju u zemlji i regionu.

Naglasivši da Turska smatra da je teroristička organizacija YPG sirijski ogranak PKK-a i da je u tom pogledu ista kao i ISIS ili El Nusra, Davutoglu je kazao da se u dogovoru o prekidu sukoba u Siriji ta činjenica morala navesti.

„Međutim, svi trebaju znati da je to prekid vatre koji je važeći isključivo za Siriju i strane sukobljene u toj zemlji. Ukoliko bilo koja od tih strana bude prijetnja sigurnosti Turske, taj prekid sukoba nas nikako ne obavezuje“, poručio je Davutoglu.

Davutoglu je kazao da ni od koga neće tražiti dozvolu kada su u pitanju mjere zaštite sigurnosti Turske i da će te mjere biti poduzete ukoliko dođe do prijetnje Turskoj i njenim granicama jer u tom slučaju to prevazilazi sirijsko i postaje direktno tursko pitanje.

„Otvoreno ovdje kažem, neka PKK i YPG ne pomisle da im Turska ne može ništa jer je došlo do prekida vatre u Siriji i da mogu nastaviti svoje terorističke aktivnosti u Turskoj. Primirje važi u Siriji, a Ankara je mjesto na kojem se donose odluke o sigurnosnim mjerama koje će provoditi Turska“, zaključio je Davutoglu.