Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cruz se približio Trumpu u trci za glasove delegata

Ted Cruz And Donald Trump Attend Anti-Iran Deal Protest On Capitol Hill

Pretendent za nominaciju Republikanaca za predsjednika SAD-a Ted Cruz osvojio je na unutarstranačkim izborima u Vyomingu svih 14 glasova delegata i tako smanjio razliku u odnosu na Donalda Trumpa, favorita u trci za nominaciju Republikanske stranke.

Cruz sada ima 553 delegata prema Trampovih 758, pokazuju podaci CNN-a, a da bi osvojio predsjedničku nominaciju svoje stranke, kandidatu je potrebno 1.237 delegata, prenijela je agencija AFP.

– Hvala vam, građani Vyominga – napisao je Cruz na Twitteru.

– Dobili smo ogromnu podršku od vas, koja je rezultirala ovom ključnom pobjedom na Republikanskoj konvenciji u Vyomingu. To predstavlja još jedan korak na našem putu ka osvajanju stranačke nominacije – istakao je, prenosi Tanjug.

Pobjeda Cruza u Vyomingu je bila očekivana jer je on u toj konzervativnoj saveznoj državi provodio kampanju, za razliku od njegovog rivala Trumpa. On se fokusirao na kampanju u New Yorku, koja nosi veliki broj delegata i održava se u utorak.

Cruz je u obraćanju članovima svoje stranke u Vyomingu prije glasanja rekao da očekuje borbu na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Clevelandu u julu, na kojoj će biti izabran kandidat te stranke za predsjednika SAD-a.