Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogubljenje zarobljenika

CNN došao do snimka: Rusi nemilosrdno ubili ukrajinske vojnike koji su se predali

ukrajinski vojnici
Foto: Screenshot/ CNN

“Ako se vojnici predaju, ako jasno pokažu da su se predali, ako u rukama nemaju oružja – onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin”, rekao je Andrij Kostin, glavni ukrajinski tužilac

CNN je došao u posjed videosnimke na kojoj se vidi kako ruske snage nemilosrdno ubijaju ukrajinske vojnike koji su se predali.

Na snimci se vidi kako Ukrajinci hodaju usred prašnjave staze, a zatim padaju na koljena s rukama na glavi. Nekoliko sekundi kasnije, pokazuje snimka ukrajinskog drona, leže licem prema dolje, nepomični, prenosi Index.hr.

Snimka iz augusta, snimljena tokom borbi u blizini Pokrovska u istočnoj Ukrajini, pokazuje pogubljenje trojice ukrajinskih vojnika koji su se predali. Takvih incidenata ima sve više. Snimak nećemo prikazati zbog uznemirujućeg sadržaja.

ukrajinski vojnici
Foto; Screenshot/ CNN

“Ako u rukama nemaju oružja, onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin”

Izvori iz ukrajinske odbrambene obavještajne službe dali su CNN-u popis od 15 dokumentiranih slučajeva od zadnjih godinu dana u kojima su Rusi ubili ukrajinske vojnike koji su se predali, umjesto da ih uzmu kao zarobljenike.

Ured glavnog tužioca Ukrajine istražuje 28 takvih incidenata od početka rata, u kojima su ubijena 62 ukrajinska vojnika.

“Ako se vojnici predaju, ako jasno pokažu da su se predali, ako u rukama nemaju oružja – onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin”, rekao je Andrij Kostin, glavni ukrajinski tužilac.

Nekoliko ruskih vojnika je zbog takvih zločina izvedeno pred sud. Naprimjer, ukrajinski tužioci navode da je ruski bivši zatvorenik, pušten na slobodu kako bi se mogao boriti, u Zaporižji u januaru ustrijelio ukrajinskog vojnika dok je izlazio, podignutih ruku, iz rova u blizini Prijutne. Kao dokaz su priložili snimku iz drona.

“Sredite ih, da ništa ne ostane”

Ukrajinska odbrambena obavještajna služba dala je CNN-u audiotranskripte u kojima se vidi kako ruski zapovjednik, poznat kao “Turčin”, zapovijeda podređenom na terenu, “Maloju”, da ubije zarobljenike.

TURČIN: Sredite ih, je*eno ih uništite, da ništa ne ostane.

MALOJ: Shvaćam, razumijem.

TURČIN: Javite se kada ih sredite.

Izvor iz UN-a je rekao CNN-u kako se provodi istraga nad nekoliko takvih slučajeva očitih pogubljenja ukrajinskih vojnika.

“Ima ih mnogo, postoji obrazac. To ukazuje na moguću naredbu. Ova ubistva su pojedinačni ratni zločini, a zajedno bi mogli predstavljati zločine protiv čovječnosti”, kazao je izvor.