Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velike promjene

“Čistka” u ukrajinskoj vladi: Podnio ostavku i šef diplomatije Dmitro Kuleba

Dmitro kuleba
Foto: X
Dmitro Kuleba

Neimenovani izvori iz tima predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog su u utorak rekli za Ukrajinsku pravdu da je najvjerovatniji kandidat za novog šefa diplomatije prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Sibiga

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba podneo je danas ostavku, objavio je predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Stefančuk je rekao da je Vrhovna rada Ukrajine danas primila pismo ostavke ministra vanjskih poslova.

Predsjednik parlamenta je na mreži Facebook također objavio fotografiju pisma ostavke, prenosi Ukrinform.

Neimenovani izvori iz tima predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog su u utorak rekli za Ukrajinsku pravdu da je najvjerovatniji kandidat za novog šefa diplomatije prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Sibiga.

Šmihal ostaje na funkciji

Također su dodali da bi moglo doći do novih otpuštanja u vladi, kao i da promjene neće uticati na ukrajinskog premijera Denisa Šmihala koji će ostati na funkciji.

Šef parlamentarne grupe “Sluge naroda” David Arakamija najavio da će ove nedjelje doći do “velikog resetovanja vlade”, koje će uticati na više od 50 posto članova kabineta.

Zelenski je jučer smijenio zamjenika šefa Kabineta Rostislava Šurmu. Narodni poslanik Jaroslav Železnjak rekao je da je odluka donijeta zbog “očigledne korupcije”.

Zamjenica premijera Ukrajine i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk saopćila je da podnosi ostavku.

Potpredsjednica Vlade za evropske i euroatlantske integracije Olga Stefanišina podnijela je ostavku, a prema pisanju medija, ona bi mogla da preuzme funkciju ministra pravde.

Ministar strateške industrije Ukrajine Oleksandar Kamišin, ministar pravde Denis Maljusik, ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslan Strilc i šef Fonda državne imovine Vitalij Kovalj također su u utorak podnijeli ostavke.