Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljska

Četiri godine strave: Oteo ženu, držao je u štali, lomio joj kosti i silovao

Foto: Screenshot/Facebook
Muškarac zatočio ženu u štali

Ako se dokaže krivica, prijeti mu kazna do 25 godina zatvora zbog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja

U jednom malom selu Gaiki u blizini Glogova, na zapadu Poljske, šokantna priča izašla je na vidjelo nakon što je 35-godišnji Mateuš J. uhapšen pod optužbom za višegodišnje zlostavljanje 30-godišnje žene.

Mateuš J. je osumnjičen da je ženu, koju je upoznao preko internet sajta za upoznavanje, držao u zatočeništvu pune četiri godine u neljudskim uslovima.

Prema navodima tužioca, žrtva nije imala pristup osnovnim životnim potrepštinama poput struje, vode ili toaleta, a bila je zatvorena u staroj štali u kojoj su ranije bile životinje. Tokom tih godina, Mateuš J. je navodno sistematski zlostavljao ženu, fizički i psihički, a također ju je silovao i mučio.

Žrtva je izjavila da bi je, u slučajevima kada nije ispunila njegova seksualna očekivanja, osumnjičeni tukao, izgladnjivao i podvrgavao različitim oblicima mučenja. U toku njenog zatočeništva, ona je rodila dijete u obližnjem mjestu Nova Sol, ali ju je Mateuš J. prisilio da dijete da na usvajanje.

Tokom perioda zatočeništva, žena je nekoliko puta hospitalizirana zbog različitih dislokacija i povreda. Međutim, tek prošle sedmice, dok je bila ponovo u bolnici, odlučila je da povjeri svoju strašnu priču ljekarima, koji su potom alarmirali policiju.

Foto: Screenshot/ Facebook

“Nad njom je primjenjivao psihičko nasilje tako što ju je izolirao, kontrolisao, ponižavao, vrijeđao vulgarnim riječima i puštao je iz prostorije samo s fantomkom na glavi. Žrtvu je više puta nasiljem ili prijetnjama prisiljavao na spolni odnos. Kao posljedicu ovakvog ponašanja oštećena je u augustu 2023. zadobila perforaciju probavnog kanala, a u augustu 2024. veliku ranu u lijevom pazuhu s oštećenjem limfnih čvorova”, ispričao je tužilac.

Britanski “Telegraf” izvještava da je Mateuš J. uhapšen u petak, ali on negira sve optužbe. Ako se dokaže krivica, prijeti mu kazna do 25 godina zatvora zbog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Mateuszovi roditelji, koji žive neposredno uz štalu u kojoj se odvijao nezapamćeni zločin, tvrde da nisu ništa čuli te da je njihov sin “dobar dečko”.

Ovaj slučaj podsjeća na jezivu priču Josepha Fritzla, jednog od najozloglašenijih austrijskih kriminalaca, koji je svoju kćerku držao 24 godine u podrumu, gdje je rodila sedmoro djece kao rezultat ponovljenog silovanja. Upravo zbog sličnosti sa Friclovim zločinima, strani mediji su Mateuša J. prozvali “poljskim Friclom.”