Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Burno u Bundestagu: Hoće li Merkel progurati zakon o “hitnom kočenju”?

New Project (15)

Merkel je odgovorila na kritike da mehanizam policijskog sata, koji je dio predloženog zakona, nije novi izum, i da je tu mjeru već koristilo nekoliko saveznih država…

Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) želi donijeti zakon o “hitnom kočenju” kroz Bundestag!

U prvom čitanju u Bundestagu danas, raspravlja se o novom Zakonu o zaštiti od infekcija. Cilj zakona: veća ovlast savezne vlade nad saveznim državama, “hitna kočnica” za cijelu državu, uključujući policijski sat za gradove i okruga s incidencom zaraze većom od 100 na 100 000 stanovnika, te zatvaranje škola u regija gdje incidenca pređe 200 zaraženih na 100.000 stanovnika, javlja Bild.

Merkel je danas predstavila nacrt zakona u Bundestagu.

“Virus ne prašta oklijevanje!”, rekla je Merkel i naglasila koliko je ozbiljna situacija s koronom.

Čelnica parlamentarne grupe Zelenih Katrin Göring-Eckhardt (54) pozvala je na ubrzanu reakciju. Podržala je nacrt zakona, ali i dodala da ga još treba “hitno poboljšati”. Göring-Eckhardt je čak predložila spuštanje letvice za zaključavanje sa saveznog nivoa:

“Kada se incidenca zaraze popne na 100 prekasno je. Moramo se vratiti na 50, još bolje, na 35”. Prije svega, poslodavci bi trebali biti odgovorniji, rekla je.

Čelnik lijeve parlamentarne grupe Dietmar Bartsch (63) oštro je napao saveznu vladu i oštro kritikova planiranu “saveznu kočnicu u nuždi”.

“Vaš put u borbi protiv pandemije nije uspio”, rekao je Bartsch. “Imamo trajno poluzaključavanje od novembra, a vi uvijek kasnite za valom.” Opisao je planiranu “saveznu hitnu kočnicu” kao “lomljenje parlamentarizma”. Zadiranje u temeljna prava i ograničenja kretanja nije rješenje.

Merkel je odgovorila na kritike da mehanizam policijskog sata, koji je dio predloženog zakona, nije novi izum, i da je tu mjeru već koristilo nekoliko saveznih država…

“Prije svega: Ograničenja kretanja nisu novi izum, i već su postavljena kao mjera u trenutno primjenjivom Zakonu o zaštiti od infekcija, i mjesecima se koriste u nekoliko saveznih država. Veliki broj drugih zemalja također je to prakticirao ili još uvijek čini – usput, mnogo restriktivnije – zašto? Budući da se mora raditi o smanjenju kontaktnih mogućnosti, mora se raditi i na ograničavanju kretanja.”

Rasprava je bila žestoka. O nacrtu se sada raspravlja u odborima, a drugo čitanje održat će se sljedeće sedmice.

U svakom slučaju, mogu se očekivati ​​ustavne tužbe protiv zakona, koji bi najvjerovatnije trebao biti usvojen sljedeće sedmice u Bundestagu i Bundesratu (zakonodavno tijelo u kojem sjede predstavnici 16 njemačkih saveznih država).