Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna statistika

Bugarska, Rumunija, Srbija i Hrvatska u vrhu po broju stradalih u saobraćaju

nesreca hrvatska
FOTO: Policija
Teška nesreća kod Poreča (Hrvatska)

Jedina zemlja regije koja ima manji udio smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama od EU prosjeka je Slovenija s 39 poginulih na milion stanovnika

Generalna direkcija Evropske unije za mobilnost i promet objavila je statistiku poginulih u prometnim nesrećama za prošlu godinu po kojoj Bugarska, Rumunija, Srbija i Hrvatska zauzimaju vodeća mjesta po broju stradalih u saobraćaju na milion stanovnika.

Prema podacima koje je objavila Balkanska sigurnosna mreža, prošle godine u saobraćajnim nesrećama u EU poginulo je 20.400 osoba, a zajedno s članicama EFTA (Norveška, Island, Švicarska, Lihtenštajn) i Srbijom, broj stradalih je 21.257.

Prema podacima, najlošije stoji regija Balkana gdje sve zemlje osim Slovenije imaju značajno više poginulih na milion stanovnika u odnosu EU prosjek koji iznosi 46.

Bugarska prednjači

Bugarska prednjači s 82 poginulih na milion stanovnika. Gledano u apsolutnim brojkama to je 526 ljudi, što je za jedan posto manje u odnosu na 2022. godinu.

Rumunija je na drugom mjestu po evropskoj crnoj statistici prometnih nesreća i na milion stanovnika poginula je 81 osoba, odnosno 1.545 u  brojkama što je pet posto manje u odnosu na 2022. godinu.

Na trećem mjestu po poginulima u prometu je Letonija sa 75 stradalih na milion stanovnika, odnosno 142 stanovnika. To ujedno i jedina zemlja izvan Balkana koja ne kotira na vrhu crne statistike EU.

Četvrto mjesto u crnoj saobraćajnoj statistici EU zauzima Srbija sa 74 stradale osobe na milion stanovnika što je 503 poginule osobe ili 9 posto manje stradalih u odnosu na 2022. godinu.

Na petom mjestu je Hrvatska sa 71 poginulih na milion stanovnika ili 274 osobe a broj stradalih u toj zemlji nije zabilježio promjenu u odnosu na 2022. godinu.

EU statistikom o nesrećama na evropskim cestama (CARE) nisu obuhvaćene druge zemlje zapadnog Balkana poput Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Crne Gore te Sjeverne Makedonije.  

Jedina zemlja regije koja ima manji udio smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama od EU prosjeka je Slovenija s 39 poginulih na milion stanovnika.