Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udar na putina

Britanija uvela niz novih teških sankcija Rusiji, čak bi mogli zadržati i ruske avione

Ministri u Vladi Velike Britanije su rekli da će sankcije biti usmjerene na osobe bliske Kremlju, a jedan avion na privatnom aerodromu Farnborough u Hampshireu već je pod istragom jer se vjeruje da ga koristi ruski oligarh

Velika Britanija uvela je niz novih sankcija koje će uticati na ruske letjelice i izvoz svemirske i zrakoplovne tehnologije. Te nove mjere Vladi će dati ovlasti za zadržavanje ruskih aviona u Ujedinjenom Kraljevstvu, a njihovo letenje ili slijetanje u zemlji smatrat će se krivičnim djelom.

Ministri u Vladi Velike Britanije su rekli da će sankcije biti usmjerene na osobe bliske Kremlju, a jedan avion na privatnom aerodromu Farnborough u Hampshireu već je pod istragom jer se vjeruje da ga koristi ruski oligarh.

Osim toga, nove trgovinske sankcije spriječit će izvoz zrakoplovne ili svemirske tehnologije u Rusiju, uključujući povezane usluge kao što je osiguranje.

Najavljujući nove mjere, ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss kazala je da će promjene nanijeti daljnju “ekonomsku štetu Rusiji i onima bliskim Kremlju”, dodajući da će Vlada nastaviti podržavati Ukrajinu i raditi na izolaciji Rusije na međunarodnoj sceni.

Ministar prometa Grant Shapps rekao je da je Velika Britanija jedna od prvih zemalja koja je zabranila let ruskim avionima, a danas idu još dalje te će kao krivično djelo biti kvalificiran let aviona koji rade u zračnom prostoru Ujedinjenog Kraljevstva.

– Uvijek ćemo raditi na tome da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovim prijateljima uskratimo pravo da nastave normalno živjeti i raditi dok nedužni Ukrajinci pate – dodao je.

Politički urednik BBC Newsnighta Nick Watt objasnio je da taj potez nije usmjeren na letjelice u ruskom vlasništvu, kojima je već zabranjeno letenje u Ujedinjeno Kraljevstvo nego će se nove mjere pozabaviti “sivom zonom” privatnih aviona koji su registrirani u trećoj zemlji, a koje iznajmljuju bogati Rusi.

Izvori su za Newsnight rekli da identificiranje aviona kao ruskog nije samo stvar praćenja na radaru, već i “detektivski rad” kako bi se utvrdilo njegovo pravo porijeklo.

Nove sankcije dolaze ubrzo nakon što je britanska vlada potvrdila da će uvesti zabranu korištenja ruske nafte do kraja godine, a sličan potez najavile su i Sjedinjene Američke Države, javlja BBC.