Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prva dama francuske

Brigitte Macron dobila sudsku odštetu zbog lažne tvrdnje da je transrodna

Foto: X

Tvrdnja je postala viralna samo nekoliko sedmica prije predsjedničkih izbora 2022.

Sud je u četvrtak naložio dvjema ženama da plate 8.000 eura odštete prvoj dami Francuske Brigitte Macron nakon lažnih tvrdnji da je transrodna, što je izazvalo širenje glasina na internetu od strane teoretičara zavjere i krajnje desnice.

Brigitte Macron podnijela je tužbu za klevetu protiv dvije žene koje su u decembru 2021. postavile video na YouTube u kojem se navodi da je supruga francuskog predsjednika nekada bila muškarac po imenu “Jean-Michel”.

Novčane kazne

Tvrdnja je postala viralna samo nekoliko sedmica prije predsjedničkih izbora 2022.

Na društvenim mrežama proširile su se objave u kojima se tvrdi da prva dama, bivša Brigitte Trogneux, nikada nije postojala i da je njen brat Jean-Michel promijenio spol i preuzeo taj identitet.

Pariški sud osudio je dvije optužene da plate ukupno 8.000 eura odštete predsjednikovoj supruzi i 5.000 eura njenom bratu Jean-Michelu Trogneuxu. Izrečena im je i uvjetna kazna od 500 eura.

Brigitte Macron (71) nije prisustvovala suđenju u junu i nije bila prisutna na izricanju presude.

Optužena Amandine Roy, samoproglašeni duhovni medij, intervjuirala je Natachu Rey, samoproglašenu nezavisnu novinarku, četiri sata na svom YouTube kanalu.

Rey je govorila o “državnoj laži” i “prijevari” za koju je tvrdila da je otkrila.

Dezinformacije su se čak proširile u Sjedinjene Države gdje je Brigitte Macron napadnuta u sada izbrisanom YouTube videu uoči izbora u novembru.