Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavio ostavku

Breton se povlači s mjesta evropskog komesara, uputio teške kritike Von der Leyen

Foto: X
Thierry Breton

Bivši francuski ministar i industrijalac, Breton je najavio ostavku na X-u dok se predsjednica Komisije Ursula von der Leyen sprema objaviti ove sedmice ko će biti dio njenog novog petogodišnjeg tima

Thierry Breton iz Francuske podnio je ostavku na mjesto člana Evropske komisije u ponedjeljak i rekao da više neće biti kandidat svoje zemlje za sljedeći sastav izvršnog tijela EU, što je neočekivani zaokret u visoko politiziranoj tranziciji moći u EU.

Breton, jedan od najistaknutijih članova Europske komisije u posljednjih pet godina, najpoznatiji je po tome što je javno sparingovao s tehnološkim milijarderom Elonom Muskom i igrao ključnu ulogu u oblikovanju regulative 27-člane EU o visokoj tehnologiji, njenoj vakcini protiv COVID-a i naporima za jačanje odbrambene industrije.

Bivši francuski ministar i industrijalac, Breton je najavio ostavku na X-u dok se predsjednica Komisije Ursula von der Leyen sprema objaviti ove sedmice ko će biti dio njenog novog petogodišnjeg tima.

Uputio pismo

U svom pismu ostavke, Breton je naveo da je von der Leyen “prije nekoliko dana” zatražila od Francuske da povuče njegovo ime kao svog kandidata za Komisiju “iz ličnih razloga” u zamjenu za “navodno utjecajniji portfelj”.

Rekao je da će Francuska zaista predložiti drugo ime u rijetkoj promjeni u posljednjem trenutku.

-U svjetlu ovih najnovijih događaja – daljnjeg svjedočenja o sumnjivom upravljanju – moram zaključiti da više ne mogu obavljati svoje dužnosti – naveo je Breton u pismu.

Reuters nije mogao odmah da potvrdi navode. Ured Von der Leyen je odbio da da bilo kakav trenutni komentar.

Breton, bivši poslovni direktori, bio je povjerenik EU za industriju i unutrašnje tržište tokom njenog prvog mandata.

Njegov odnos sa Von der Leyen se pogoršao posljednjih mjeseci. Francuski povjerenik, liberal, naljutio je Von der Leyen javno kritizirajući njenu nominaciju za kandidata evropske konzervativne stranke EPP za drugi mandat na čelu Komisije, rekli su zvaničnici EU.

Bretonove javne svađe s Muskom također su naišle na zaprepaštenje među ostalim kolegama iz Komisije, dodali su zvaničnici.