Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na spajićevo insistiranje?!

Bošnjačka stranka ulazi u novu Vladu Crne Gore i preuzima pet ministarstava

milojko spajic
Foto: Pixsell
Milojko Spajić, premijer Crne Gore

Predviđeno je bilo da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025., odnosno do kraja ove godine

Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) prihvatio je da uđe u Vladu Crne Gore. Skoro svi članovi glavnog odbora podržali su takvu odluku, samo jedan je bio protiv, piše RTCG.

Pet resora i mjesto potpredsjednika Vlade

Bošnjačkoj stranci će pripasti pet resora i mjesto potpredsjednika Vlade u okviru resora. Prema saznanjima crnogorskog CdM-a, BS-u će pripasti: ministarstvo vanjskih poslova; dijaspore; rudarstva, nafte i gasa; socijalog staranja; demografije i regionalnog i investiocionog razvoja i saradnju sa NVO. Osim toga BS dobija i mjesto potpredsjednika Vlade.

Sjednici su prisustvovali funkcioneri, odbornici i poslanici BS i lider te stranke Ervin Ibrahimović.

Prije dvije sedmice lideri stranaka nove skupštinske većine održali su sastanak i postigli su dogovor o rekonstrukciji, na kojem nije bilo predstavnika Bošnjačke stranke.

Na njemu su prisustvovale stranke, koje se trenutno nalaze u vlasti Pokret Evropa sad (PES) koji predvodi premijer Milojko Spajić, Demokrate Alekse Bečića, SNP (stranka umjerene srpske desnice) i Albanske alternative te opozicione, Nova Srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP).

NSD i DNP koji su ranije bili dijelom Demokratske fronte sada u Skupštini čine koaliciju za Budućnost Crne Gore, a koju predvodi srpski nacionalista i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Premijer Spajić tražio da se Vladi priključi i BS?!

Kako su prenijele crnogorske Vijesti.me, premijer Spajić je tražio da se Vladi priključi i BS. Demokrate su postavile uslov da BS raskine koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Bijelom Polju i da u toj općini formira vlast s većinom s državnog nivoa.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD-u, prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika i ministra saobraćaja.

Rekonstrukcija Vlade ulaskom NSD-a i DNP-a predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra prošle godine. Predviđeno je bilo da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025., odnosno do kraja ove godine.