Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

glasili se ministri

Bolnice su sve punije: U Evropi zabrinuti zbog pojave nove varijante Covida

korona

“Nadajmo se da ćemo prebroditi zimu prije nego što se takva varijanta proširi kod nas”, napisao je ministar Karl Lauterbach na Twitteru

Njemački ministar zdravlja izrazio je zabrinutost zbog nove varijante COVID-19 povezane s rastućim hospitalizacijama na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, dodajući da Berlin pomno prati situaciju, javlja Reuters.

Kako veliki dio svijeta osluškuje informacije o porastu broja slučajeva COVID-a u Kini, stručnjaci za zarazne bolesti također su sve više zabrinuti zbog veoma zarazne omikron XBB.1.5 podvarijante, koji čini više od 40 posto slučajeva u SAD-u, pokazali su službeni podaci prošle sedmice.

– Nadajmo se da ćemo prebroditi zimu prije nego što se takva varijanta proširi kod nas – napisao je ministar Karl Lauterbach na Twitteru kasno u srijedu.

Dodao je da javno zdravstvo prati da li se, i u kojoj mjeri, XBB.1.5 podvarijanta pojavljuje u Njemačkoj.

– Sedam od deset američkih država u kojima je zabilježen porast infekcija i hospitalizacija nalazi se na sjeveroistoku, što je u skladu s pojavem većeg brojem slučajeva navedene podvarijante virusaa – rekao je dr. Michael Osterholm, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta Minnesota, u nedavnom intervjuu za Reuters.

Francuski ministar tvrdi da je situacija s COVID-om u Kini zabrinjavajuća

Situacija u vezi sa pandemijom COVID-a u Kini je “zabrinjavajuća”, rekao je u četvrtak francuski ministar zdravlja, iako je dodao da pritisak na francuske bolnice u vezi sa COVID-om postepeno opada, prenosi Reuters.

Države članice Evropske unije u srijedu su se složile da uvedu neke sigurnosne mjere za putnike iz Kine, jer je grupa za krizne situacije bloka preporučila da putnici koji lete u EU trebaju imati negativan test na COVID-19 prije nego što se ukrcaju na avion.

– Broj zaraza je u značajnom padu, uključujući i broj ljudi koji su hospitalizirani, ali ono što se dešava u Kini je zabrinjavajuće – rekao je francuski ministar zdravlja Francois Braun za televiziju France 2.

Bolnice u Irskoj se muče kako bi se izborile sa navalom pacijenata sa COVID-om, gripom i respiratornim sincicijskim virusom (RSV), što rezultira široko rasprostranjenom prenatrpanošću i dugim čekanjima, piše Euractiv.

Bolnice u Irskoj se muče sa navalom pacijenata

Vrijeme čekanja u bolnicama izaziva sve veću zabrinutost posljednjih sedmica, dostigavši rekordne nivoe u utorak, sa 931 pacijentom u kolicima dok čekaju na krevet. Ovaj broj se smanjio na 838 – drugi najveći zabilježeni broj – u srijedu, što je situacija koju je premijer Irske Leo Varadkar opisao kao neprihvatljivu.

Zdravstveni sistem se trenutno bori sa onim što je ministar zdravlja Stephen Donnelly u utorak rekao da je “savršena oluja” COVID-a, gripa i RSV-a.

Ministar je upozorio da će se situacija vjerovatno pogoršati i da su pacijenti i bolnice pod “veoma značajnim pritiskom”, uprkos rekordnog ulaganja u zdravstveni sistem tokom pandemije.

On je dodao da talas gripa tek treba da dosegne vrhunac, napominjući da se slične situacije dešavaju i u drugim evropskim zemljama.

Koraci koje je vlada preduzela da ublaži krizu uključuju osiguranje povećanog broja privatnih bolničkih kreveta za pacijente iz javnih bolnica.

Irska organizacija medicinskih sestara i babica (INMO) pozvala je na daljnje djelovanje, a generalna sekretarka tog tijela, Phil Ní Sheaghdha, situaciju je nazvala ozbiljnom krizom.

– Potrebna je hitna i ozbiljna intervencija, osim što se govori ljudima da izbjegavaju bolnice, potrebno je ponovno uvođenje obaveznog nošenja maski na javnim mjestima – rekla je ona.