Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vratio se u Španiju

Blokade na ulicama Barcelone: Policija traga za Puigdemontom

Foto: X
Carles Puigdemont (na slici lijevo)

Okupljenima je kazao kako namjerava oživjeti nagon za nezavisnošću koji je Španiju prije sedam godina gurnuo u političku krizu

Bivši katalonski separatistički čelnik Carles Puigdemont pojavio se na skupu u španskom gradu Barcelona u četvrtak nakon sedam godina samonametnutog egzila, a zatim je nestao prije nego što bi ga policija uspjela uhapsiti.

Separatistički čelnik

U jeku snažnog policijskog prisustva, Puigdemont se obratio masi od nekoliko hiljada sljedbenika u katalonskoj prijestolnici s platforme u blizini katalonskog parlamenta prije nego što je nestao iza pozornice.

Okupljenima je kazao kako namjerava oživjeti nagon za nezavisnošću koji je Španiju prije sedam godina gurnuo u političku krizu.

Danas su mnogi mislili da će slaviti moje hapšenje i mislili su da će ova kazna razuvjeriti nas i vas – kazao je.

Danas sam ih došao podsjetiti da smo još uvijek ovdje! Još smo tu jer nemamo pravo odustati – dodao je.
Visoki zvaničnici njegove stranke Junts, uključujući predsjednika parlamenta Josepa Rulla i članove umjerene separatističke stranke Esquerra Republicana de Catalunya koja trenutno upravlja regionalnom vladom, predvodili su marš do katalonskog parlamenta nakon skupa dok su novinari pokušavali uočiti da li je Puigdemont među njima.

Rasprava o polaganju zakletve socijaliste Salvadora Ille kao novog predsjednika Katalonije, čime je okončana decenija separatističke vladavine, započela je u jeku konfuzije i nagađanja o tome gdje se Puigdemont nalazi i kako je mogao nestati naočigled mase ljudi.

Živi u egzilu

Glasnogovornica katalonskog ministarstva unutrašnjih poslova potvrdila je da je Puigdemont izbjegao hapšenje.

Mogu potvrditi da Puigdemont još nije pritvoren. Mogu potvrditi da su postavljene blokade na cestama kako bi se on pronašao – kazala je.

Puigdemont (61) pobjegao je u Belgiju prije sedam godina nakon neuspjelog pokušaja otcjepljenja Katalonije i od tada živi u egzilu. Sada će vjerovatno biti pritvoren zbog neispunjenog naloga za hapšenje zbog navodne pronevjere, što on negira, prenosi Reuters.