Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši vojnik UNPROFOR-a u BiH zlostavljao i silovao maloljetnu djevojčicu

MAIN-John-Johnstone

John Johnstone (50) iz Lincolnshirea, bivši je britanski vojnik koji je tokom 1990-ih služio u jedinicama UNPROFOR-a u BiH, osuđen je na devet godina zatvora zbog zlostavljanja i silovanja maloljetne djevojčice, prenosi Mirror.

Djevojčicu, kojoj nije objavljen identitet, John je u više navrata zlostavljao i silovao periodu od 1980. do 1990. godine kao je imala između dvije i 11 godina.

On je djevojčici nudio penije iz “kasice prasice” u zamjenu za poljupce, a kasnije ju je silovao govoreći joj da je to “OK jer se vole”, stoji u presudi Visokog suda Škotske.

Gotovo četrdeset godina kasnije, Johnstone je o tome pričao svojoj komšinici koja je to sve tajno snimila mobitelom. On je na sudu tvrdio da je nedužan, a njegov advokat Derick Nelson je tvrdio da je “Johnstone pretrpio ozbiljne psihološke traume dok je služio kao vojnik u Bosni i Hercegovini te kao zatvorski čuvar”.

Danas 38-godišnjakinja, njegova žrtva je rekla na sudu da je on prema njoj postajao agresivniji kako je odrastala.

– Što sam bila starija on je bio manje ‘ljubazan’ prema meni – kazala je. Prisjetila se i prvog silovanja kazavši da je poslije toga “danima plakala i da ni danas ne može zaboraviti kako ju je zgnječio kad je legao na nju”.

Johnstone je tvrdio da ju je samo dva puta “neprilično poljubio kad je djevojka već imala 18 godina i bila punoljetna”. Sudija Michael O'Grady osudio ga je na devet godina zatvora i bit će upisan i u registar seksualnih prijestupnika.