Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dallas Alexander

Bivši snajperista o atentatu na Trumpa: Čim sam vidio sliku iz zraka, nije mi imalo smisla

snajperista dallas alexander

Republikanci u Zastupničkom domu planiraju ispitati šeficu Tajne službe Kimberly Cheatle 22. jula, dok zakonodavci traže odgovore

Veteran snajperista koji drži svjetski rekord za najduži potvrđeni snajperski pogodak tvrdi da je napadač na Donalda Trumpa imao pomoć.

Dallas Alexander, koji je 14 godina bio član snajperskog tima kanadske vojske i štitio svjetske lidere, uključujući kanadskog premijera, u videu je sugerisao da je 20-godišnjak koji je pucao na Trumpovom skupu u subotu navečer možda imao pomoć iznutra.

“Napadač je morao imati pomoć. Čim sam vidio fotografiju iz zraka, nije mi imalo smisla”

“Poznajem ovakve situacije i uvjeren sam da je napadač imao pomoć iz agencije, organizacije ili vlade”, rekao je Alexander u videu objavljenom na Instagramu i X-u.

“Iste sekunde kad sam vidio tu zračnu fotografiju onoga što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Nemoguće je usred bijelog dana ući na krov na udaljenosti od par stotina metara. Ne možete doći u tu poziciju s puškom kad predsjednik govori. To se ne može dogoditi”, rekao je.

Dodao je još i sljedeće:

krov atentat trump
Lokacija na kojoj se desio pokušaj atentata i pozicija napadača i Trumpa u trenutku pucnjeva

“Ne morate biti snajperista – to je je*eno najočiglednija stvar, najočiglednije mjesto na svijetu. Mogli biste biti učenik sedmog razreda i reći: ‘Šta trebamo učiniti za sigurnost?’ Pa, pogledajmo ove krovove koji su gotovo unutar dometa puške.”

Tvrdi da je nekakva pomoć iznutra morala postojati. 

“Ne upirem prstom ni u koga, ali očigledno je da je taj tip imao pomoć da se ondje smjesti. Bilo da je neko zažmirio ili je to bilo strateški planirano, moralo je biti planirano na određenom nivou, jer ovakvi događaji, ovakva sigurnost, to nije mala stvar”, kazao je. 

Još jedan detalj smatra vrlo čudnim

Istaknuo je još jedan detalj koji smatra čudnim. 

“Vrlo je čudno da, ako neko ima vještinu da se prikrade unutar 200 metara od jednog od najtežih ciljeva na svijetu, da ne pogodi prvi hitac. Ako imate vještinu da dođete ondje izbjegavajući svu ovu sigurnost, sve različite slojeve sigurnosti, onda ćete imati vještinu da pogodite taj prvi metak. To jednostavno nema smisla”, rekao je Alexander, prenosi DailyMail. 

Kazao je da je “njegov stav da je napadač imao pomoć, i to je zabrinjavajuće” te da smatra da će “ovo biti tema još neko vrijeme”.

Dallas Alexander je video objavio u trenucima dok i republikanci i demokrati traže hitnu istragu o odgovoru Tajne službe na pucnjavu. Svjedoci su upozorili policiju na čovjeka s puškom na krovu, ali su ga izgubili iz vida prije nego što je pucao.

Srećom, bio je 20-godišnjak, a ne vrhunski strijelac

Joseph LaSorsa, bivši agent Tajne službe, izjavio je za DailyMail da bivši predsjednici, uključujući Trumpa, trebaju bolju zaštitu te objasnio zašto agenti možda nisu vidjeli napadača.

“Zapamtite, oni posmatraju 360 stepeni i imate posla sa sekundama. Možda su u tom slučaju nadzirali 240 stepeni. Promatraju mnogo područja i trebalo je samo nekoliko sekundi da se taj pojedinac popne ondje i, srećom, bio je 20-godišnjak, a ne vrhunski strijelac. Srećom za sve nas kao zemlju da je imao samo 20 godina”, kazao je. 

Dodao je: “Da nije bio neutraliziran, mogao je nastaviti pucati. Činjenica da ga je kontrasnajperski tim eliminirao vrlo je sretna za zemlju jer ovo je moglo biti hiljadu puta gore”, dodao je. 

Predsjednik Joe Biden obećao je nezavisnu istragu o događajima na skupu.

“Usmjeravam neovisnu istragu o sigurnosti na jučerašnjem skupu kako bismo tačno utvrdili što se dogodilo”, izjavio je Biden.

Republikanci u Zastupničkom domu planiraju ispitati šeficu Tajne službe Kimberly Cheatle 22. jula, dok zakonodavci traže odgovore.