Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijela kuća: Uvredljivo je čuti da SAD ne čini dovoljno za okončanje tragedije u Siriji

John Earnest

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest izjavio je danas kako ih “vrijeđa” kada neko tvrdi da Sjedinjene Američke Države (SAD) ne čine dovoljno za zaustavljanje tragedije u Alepu i cijeloj Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Veći dio redovnog dnevnog brifinga za novinare, portparol ureda predsjednika SAD-a Earnest danas je odvojio za odgovaranje na pitanja vezana za tragične događaje u Alepu u kojem su civili pod opsadom izloženi stravičnim napadima snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Napadi na civile u Alepu nastavljeni su uprkos sinoćnjem dogovoru o prekidu vatre i evakuaciji civila koji je postignut uz posredstvo Turske i Rusije, a novinari su Earnesta pitali šta SAD poduzima o tom pitanju.

Earnest je kazao kako američki predsjednik Barack Obama već nekoliko godina predvodi inicijative u pravcu diplomatskog rješavanja sirijske krize, a optužio je Rusiju da je zbog neizvršavanja svojih obaveza dozvolila da propadnu ti bilateralni pokušaji.

“Mi i dalje radimo na inicijativama. Izuzetno smo zabrinuti zbog događanja u Alepu. I mi dobijamo izvještaje o tome kako nevini civili ginu na ulicama u napadima režimskih snaga koje podržavaju Rusija i Iran. To barbarstvo mora prestati. Pokušavamo to postići različitim diplomatskim kanalima”, kazao je Earnest.

Naglasivši da se ne slaže s tvrdnjama da Obamina administracija nije učinila dovoljno da se spriječi pad Halepa, Earnest je kazao da je SAD samo za humanitarna sredstva izdvojio šest milijardi dolara.

“Uvredljivo je to da neko tvrdi da Vlada SAD-a i svijet nisu učinili ništa, a u isto vrijeme niko ne nudi nikakvo alternativno rješenje šta da se radi”, poručio je Earnest.

Earnest je na kraju kazao kako je uvjeren da Obama ne bi oklijevao intervenirati i vojno da je vojna intervencija bila moguće rješenje sirijske krize.