Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biden: Sankcije Rusiji trebaju ostati sve dok ne vrate Krim

Joe Biden

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden smatra kako sankcije Rusiji trebaju biti nastavljene sve dok Krim ne bude vraćen Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je tokom zvanične posjete Ukrajini stigao u Kijev gdje se sastao sa predsjednikom te zemlje Petrom Porošenkom. Tokom obraćanja nakon sastanka Biden je govorio i o sankcijama Rusiji.

“Sa partnerima iz Evropske unije i G-7 izrazili smo stav kada je riječ o nastavku sankcija Rusiji. Sve dok Rusija ne vrati Krim Ukrajini, trebaju biti nastavljene sankcije Rusiji koje se odnose ka Krim. Sve dok nisu u potpunosti ispunjene obaveze Sporazuma iz Minska, sankcije trebaju biti nastavljene”, smatra Biden.

Porošenko je izrazio zadovoljstvo proširenim sankcijama Rusiji te dodao kako sankcije nisu zaseban cilj, ali da su najvažnije sredstvo za sprječavanje kršenja cjelovitosti i aneksije ukrajinske teritorije, te napadačkom stavu Rusije i nepridržavanja Sporazuma iz Minska.

Biden se sastao i sa ukrajinskim premijerom Vladimirom Groysmanom s kojim je, prema saopćenju iz ureda premijera, razgovara o pomoći SAD-a Ukrajini, ali i drugim aktulenim pitanjima u zemlji i regiji.