Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Biden naredio američkoj vojsci da obara iranske rakete ispaljene na Izrael

joe biden
Foto: Pixsell

Biden i potpredsjednica Kamala Harris “prate iranski napad na Izrael iz Bijele kuće i redovno primaju ažurirane informacije od svog tima za nacionalnu sigurnost”, navodi se u saopćenju Bijele kuće

Američki predsjednik Joe Biden naredio je američkoj vojsci da obara iranske balističke rakete usmjerene na Izrael, saopštila je Bijela kuća nakon što je Iran ispalio na desetine raketa na Izrael, javlja Anadolu.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris “prate iranski napad na Izrael iz Bijele kuće i redovno primaju ažurirane informacije od svog tima za nacionalnu sigurnost”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

“Predsjednik Biden je uputio američku vojsku da pomogne odbrani Izraela od iranskih napada i obori projektile koji ciljaju Izrael”, dodaje se.

Američki dužnosnik: Naši razarači su presretali iranske projektile

Razarači američke mornarice u Sredozemnom moru presretali su iranske balističke projektile tokom napada na Izrael, prema dužnosniku američkog ministarstva odbrane.

SAD trenutno ima tri razarača s navođenim projektilima koji djeluju u istočnom Sredozemlju: USS Arleigh Burke, USS Cole i USS Bulkeley.

Američki razarači također su učestvovali u presretanju iranskih balističkih projektila i bespilotnih letjelica 13. aprila ove godine, oborivši nekoliko projektila lansiranih na Izrael.

Šef Pentagona upozorava na “teške posljedice za Iran”

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je svom izraelskom kolegi Yoavu Gallantu da je Washington “pojačao spremnost snaga” u regiji u očekivanju iranskog napada.

Čini se da je do poziva došlo prije nego što je Iran lansirao stotine projektila prema Izraelu.

“Sekretar i ministar Gallant razgovarali su o ozbiljnim posljedicama za Iran u slučaju da Iran odluči pokrenuti izravan vojni napad na Izrael”, stoji u saopćenju Pentagona.