Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Biden će ponuditi državljanstvo ilegalnim imigrantima ako su vjenčani s Amerikancima

Foto: Pixsell

Biden, demokrat koji se kandidira za drugi mandat na predsjedničkim izborima u novembru, preuzeo je dužnost obećavajući da će preokrenuti mnoge restriktivne imigracione politike svog prethodnika Trumpa, koji također želi da se vrati u Bijelu kuću

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je najavio jedan od najopsežnijih programa legalizacije u novijoj historiji, nudeći put ka državljanstvu za stotine hiljada imigranata koji se nalaze ilegalno u SAD-u i koji su u braku s američkim državljanima. Ovaj predizborni potez oštro kontrastira s planom njegovog republikanskog rivala Donalda Trumpa o masovnim deportacijama, navodi Reuters.

Program će biti otvoren za procijenjenih 500.000 supružnika koji žive u SAD-u najmanje deset godina zaključno sa 17. junom, navode Bijela kuća i američko Ministarstvo za unutrašnju sigurnost u saopćenju za medije.

Također će sticanje državljanstva biti dostupno za oko 50.000 djece mlađe od 21 godine koja imaju roditelja američkog državljanina.

-Ove mjere će promovirati porodično jedinstvo i ojačati našu ekonomiju – stoji u izjavi Bijele kuće.

Biden, demokrat koji se kandidira za drugi mandat na predsjedničkim izborima u novembru, preuzeo je dužnost obećavajući da će preokrenuti mnoge restriktivne imigracione politike svog prethodnika Trumpa, koji također želi da se vrati u Bijelu kuću.

Ali, suočen s rekordnim brojkama hapšenja migranata na granici SAD-a s Meksikom, Biden je posljednjih mjeseci pooštrio svoj pristup.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zabranio većini migranata koji prelaze granicu SAD-Meksiko da traže azil, politika koja je odražavala sličnu zabranu azila iz Trumpove ere i izazvala kritike od strane zagovornika imigracije i nekih demokrata.

Bidenov planirani program sticanja legalnog boravka za supružnike američkih građana mogao bi ojačati njegovu kampanju poruke da podržava humaniji imigracioni sistem i pokazati kako se razlikuje od Trumpa, koji već dugo ima tvrdi stav prema legalnoj i ilegalnoj imigraciji.

Program će omogućiti supružnicima i djeci da podnesu zahtjev za stalni boravak bez napuštanja SAD-a, uklanjajući potencijalno dugotrajan proces i razdvajanje porodica. Ako im se odobre zelene karte, mogli bi na kraju podnijeti zahtjev za američkim državljanstvom.

Osobe koje se smatraju prijetnjom javnoj sigurnosti ili koje imaju diskvalificirajuću kriminalni dosije neće biti podobne za ovaj program.

Implementacija će se odvijati u narednim mjesecima, a većina potencijalnih korisnika će biti Meksikanci, rekli su visoki zvaničnici Bidenove administracije u razgovoru s novinarima.