Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Požar u Tučepima

Bez struje veliki dio Makarske rivijere: Izgorjeli kablovi, oštećena trafostanica

struja kablovi požar
Foto: Radio Makarska Rivijera/Slobodna Dalmacija

Nakon teške i neprospavane noći, vatrogasci s cijele Makarske rivijere i Splitsko-dalmatinske županije i dalje ulažu sve moguće napore kako bi ugasili vatrenu buktinju u Gornjim Tučepima

Prema informacijama iz HEP-a, područje od Tučepa do Drvenika u Hrvatskoj je bez struje jer je isključen 35kV dalekovod radi gašenja i kanadera.

Bez struje su zaseoci Čovići, Srida Sela i Šimići jer je trafostanica u Sridi sela manje oštećena. Izgorjelo je 10 do 15 stubova, te 300 metara kablova, piše Slobodna Dalmacija.

Čim vatrogasci dozvole, djelatnici HEP-a izaći će na opožareni teren i koliko je u njihovoj moći, sanirati štetu, te uspostaviti prijenos električne energije.

Najgore stanje jutros je u zaselku Šimići u Gornjim Tučepima i prema Podgori i Parku prirode Biokovo; velika je borba na terenu, požar gase dva kanadera.

Nakon teške i neprospavane noći, vatrogasci s cijele Makarske rivijere i Splitsko-dalmatinske županije i dalje ulažu sve moguće napore kako bi ugasili vatrenu buktinju u Gornjim Tučepima dugu četiri kilometra.

Prema riječima Gorana Bušelića, zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Tučepi”, na terenu je 240 vatrogasaca koji su stigli sa više od 40 cisterni, a u pomoć gasiteljima pristigle su i zračne snage, odnosno dva kanadera.

Prema prvim procjenama, izgorjelo je više od 100 hektara zelene površine.

-Borba s vatrom i dalje traje i velika je, a sada je najkritičniji dio od zaseoka Šimići prema Parku prirode Biokovo i Podgori. Još je sve aktivno i gori, ali smo cijelo požarište okružili.

Gorjele su uglavnom stare kuće koje je vatra zahvatila na rubovima, a detonacije koje su se mogle čuti, najvjerovatnije su olupine automobila i boce s ugljikovim dioksidom koje služe za zavarivanje i slično.

Niko od vatrogasaca, srećom, nije povrijeđen, već su ljekarske ekipe Hitne pomoći intervenisale zbog ispiranja očiju – kazao je Bušelić.

Inače, sada je uslijedilo izdimljavanje pa se dim nošen vjetrom širi prema Makarskoj, a Park prirode Biokovo je zatvoren za posjećivanje.

Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik, rekao je za 24sata kako je danas situacija bolja u odnosu na jučer. Ipak, to ne znači da je požar stavljen pod kontrolu. Prema njegovim procjenama, vatrena linija je duga do 18 kilometara.

“Izgorjelo je stotine hektara šume, u pomoć su stigla dva kanadera, jučer smo požar odbili od kuća, što je najvažnije – kazao je Kovačević.