Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Bavarska odustala od uvođenja obavezne vakcinacije za medicinske radnike

medicinski radnici korona fena (1)

Ova vijest dolazi u trenutku kada Bavarska planira popuštanje više mjera protiv pandemije

Južna njemačka pokrajina Bavarska odlučila je da neće uvesti obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19 za medicinsko osoblje u ustanovama kao što su bolnice i domovi za njegu za stare i nemoćne. Odluka je trebala stupiti na snagu od sredine marta, saopćio je u ponedjeljak premijer te savezne pokrajine Markus Söder.

Njemačke savezne vlasti neće nametnuti obaveznu vakcinaciju za profesionalne njegovatelje koja je prvobitno trebala stupiti na snagu u cijeloj zemlji sredinom marta, i razmišlja se čak i o popuštanju nekoliko drugih mjera zaštite od korona virusa, javlja DPA.

Söder je rekao da je on,,za velikodušan i blaži pristup po ovom pitanju.” Odbio je reći koliko mjeseci će suspenzija odluke trajati.

Ova vijest dolazi u trenutku kada Bavarska planira popuštanje više mjera protiv pandemije. Državna vlada kaže da zdravstveni sistem trenutno nije u opasnosti da bude preopterećen u trenutnom talasu pandemije COVID-19, uprkos visokoj stopi zaraženosti.

Iako je Söder rekao da se zalaže za univerzalnu obaveznu vakcinaciju u Njemačkoj, rekao je da je sada skeptičan po pitanju obavezne vakcinacije samo za one koji rade u zdravstvenom sektoru.

– Obavezna vakcinacija samo za radnike u zdravstvenim ustanovama koja je trebala stupili na snagu 15. marta više se ne smatra efikasnim sredstvom za praćenje, obuzdavanje ili zaustavljanje trenutnog talasa soja omikron – rekao je on.

Söder je naveo i opasnost da bi ljudi u većoj mjeri počeli napuštati svoja radna mjesta u zdravstvenom sektoru, što bi dovelo do povećanog opterećenja i pogoršanja situacije dok pandemija još uuvijek traje.

– To bi nam samo donijelo dodatne probleme, i nažalost nije rješenje – rekao je on.