Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki ministar odbrane

Austin po prvi put razgovarao s novim ministrom odbrane Rusije, tema je bila Ukrajina

lloyd austin
FOTO: Cal Sport Media/Sipa USA

Pentagon je također izvijestio o telefonskom pozivu, navodeći u saopćenju da je Austin “naglasio važnost održavanja linija komunikacije usred tekućeg rata Rusije protiv Ukrajine”

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov i njegov američki kolega Lloyd Austin razgovarali su putem telefona o tekućem sukobu u Ukrajini, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

-Ministri su razmijenili mišljenja o situaciji oko Ukrajine – navodi se u saopćenju ministarstva, uz napomenu da je razgovor održan “na inicijativu američke strane”.

-Andrej Belousov je ukazao na opasnost dalje eskalacije situacije u vezi sa tekućim snabdijevanjem Oružanih snaga Ukrajine američkim oružjem – nastavlja se i dodaje da je “razgovarano i o drugim pitanjima”.

Pentagon je također izvijestio o telefonskom pozivu, navodeći u saopćenju da je Austin “naglasio važnost održavanja linija komunikacije usred tekućeg rata Rusije protiv Ukrajine”.

U saopćenju se navodi da je to bio prvi Austinov razgovor sa Belousovom, koji je na svoju funkciju imenovan u maju.

Rusija je kritikovala Sjedinjene Države zbog njihove tekuće vojne podrške Ukrajini, a Washington je nedavno dao Kijevu zeleno svjetlo da koristi američko oružje dugog dometa na dijelove Rusije u blizini opkoljenog grada Harkova.