Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Canberra

Assange dočekan s oduševljenjem u Australiji nakon puštanja na slobodu

assange
FOTO: Screenshot
Assange je prvo zagrlio i izljubio suprugu

Australski premijer Anthony Albanese, koji je godinama lobirao za oslobađanje Assangea, kazao je da je razgovarao s njim telefonom nakon što je njegov avion sletio

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dočekan je u srijedu u Australiji s oduševljenjem, nakon što se izjasnio krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži u sporazumu koji ga oslobadio nakon 14-godišnje pravne bitke.

Assange se iskrcao iz privatnog aviona na aerodromu u Canberri nešto poslije 19.30 sati po lokalnom vremenu (09.,30 po srednjoevropskom) mašući novinarima i obraćajući se pristalicama prije nego što je strastveno poljubio svoju ženu Stellu i podigao je s tla.

Zagrlio je oca prije nego što je sa svojim pravnim timom ušao u zgradu terminala.

Australski premijer Anthony Albanese, koji je godinama lobirao za oslobađanje Assangea, kazao je da je razgovarao s njim telefonom nakon što je njegov avion sletio.

– Večeras sam imao vrlo srdačnu raspravu s njim, bio je veoma velikodušan u pohvalama napora australske vlade. Naša vlada se zalaže za australske građane, to je ono što radimo – izjavio je Albanese na konferenciji za novinare.

Duže od pet godina u britanskom zatvoru

Assangeov dolazak dovršava sagu tokom koje je proveo duže od pet godina u britanskom zatvoru visoke sigurnosti i sedam godina u azilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, boreći se protiv izručenja Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i SAD, gdje se suočio s 18 krivičnih prijava.

Te optužbe su proizašle iz objave WikiLeaksa 2010. stotina hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku – jednom od najvećih kršenja tajnih informacija u američkoj istoriji.

Tokom trosatnog saslušanja održanog ranije na američkoj teritoriji Saipan, Assange se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice za udruživanje radi pribavljanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata nacionalne odbrane, ali je kazao kako vjeruje da prvi amandman američkog ustava, koji štiti slobodu govora, štiti o njegove aktivnosti.

– Radeći kao novinar, ohrabrio sam svoj izvor da pruži informacije za koje je navedeno da su povjerljive kako bih te informacije objavio. Vjerovao sam da je Prvi amandman štitio tu aktivnost, ali prihvatam da je to kršenje statuta o špijunaži – izjavio je on na sudu.

Glavna američka okružna sutkinja Ramona V. Manglona prihvatila je njegovo izjašnjavanje o krivici, uz napomenu da je američka vlada naznačila da nije bilo personalnih žrtava Assangeovih postupaka, prenosi Reuters.

Poželjela je sretan rođendan Assangeu, koji 3. jula puni 53 godine, dok ga je pustila na slobodu zbog vremena koje je već proveo u britanskom zatvoru, prenosi Reuters.