Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milioni bez struje

Apokaliptične scene s Floride: “Ono što ćemo naći ujutru su vjerovatno tijela”

Foto: Screenshot

“Vodostaj je već porastao za oko metra, a mi se još uvijek oporavljamo od uragana Helene koji nas je pogodio prošle sedmice”, kaže ona.

Više od tri miliona domaćinstava i firmi su bez struje diljem Floride, navodi stranica poweroutage.us.
Do sada su najteže pogođene zajednice uglavnom u području Tampa Baya, kao što je okrug Hardee s 97% kupaca bez struje i okrug Manatee s 85% kupaca bez struje.

Napreduje prema istoku Floride

Broj nestanaka struje mogao bi nastaviti rasti kako Milton, sada uragan 1. kategorije, napreduje prema istočnoj obali Floride. Opseg štete do sada ostaje nejasan jer dužnosnici čekaju da svane kako bi napravili prve procjene.

U Bradentonu na Floridi su 4 sata ujutro, a načelnica gradske policije je razgovarala s novinarima BBC-ja par sati nakon dolaska uragana Milton. Melanie Bevan kaže da su njene kolege provele posljednja tri dana evakuirajući ured.

Njen tim premjestio je više od 45.000 komada imovine, dokaza, oružja i opreme na sigurno mjesto – “sve u pripremi za danas”, kaže ona. Bevan i drugi policajci trenutno su u novoj zgradi, nasuprot policijske uprave, koja je izgrađena da izdrži uragane pete kategorije te posmatraju kako se zbog podizanja nivoa mora dramatično podiže i vodostaj rijeke koja prolazi kroz grad.

“Vodostaj je već porastao za oko metra, a mi se još uvijek oporavljamo od uragana Helene koji nas je pogodio prošle sedmice”, kaže ona.

Puno gore drugo poluvrijeme

Bevan kaže da je bilo u prvih nekoliko sati dolaska Miltona bilo “značajnih vjetrova”, pa dodaje da je “ovo drugo poluvrijeme puno gore”.

“Jako nas udara, bilježimo nalete vjetra od 18 km/h. Vidimo krovove kako lete, stabla lete uokolo. Prilično je ružno vani”, dodaje.

Upitana o planovima za spašavanje onih koji su se odlučili ne evakuirati, Bevan odgovara: “Ne mislim da će to biti spašavanje nakon što se oluja smiri… Ono što ćemo ujutro vjerovatno pronaći su tijela.”