Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u SAD

Anketa Reuters/Ipsos: Trump smanjuje razliku u odnosu na Harris

Foto: Pixsell

Ispitanici su ocijenili ekonomiju kao glavni problem s kojim se zemlja suočava, a oko 44 posto je reklo da je Trump imao bolji pristup rješavanju “troškova života”, u poređenju sa 38 posto koji su odabrali Harris

Demokratska potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris vodi u odnosu republikanca Donalda Trumpa za marginalna tri procentna poena – 46 prema 43 šosto – dok su njih dvoje i dalje u tijesnoj utrci za pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD 5. novembra, prema novoj anketi Reuters/Ipsos.

Četvorodnevna anketa završena u ponedjeljak pokazala je da je Trump, koji je zaostao za Harris šest bodova u anketi Reuters/Ipsos od 20. do 23. septembra, bio preferirani kandidat za niz ekonomskih pitanja i da bi neki birači mogli biti podstaknuti njegovim tvrdnjama da su ilegalni imigranti u zemlji skloni kriminalu, tvrdnje koje su akademici i istraživački centri u velikoj mjeri diskreditirali.

Anketa ima marginu greške od oko tri procentna poena.

Ispitanici su ocijenili ekonomiju kao glavni problem s kojim se zemlja suočava, a oko 44 posto je reklo da je Trump imao bolji pristup rješavanju “troškova života”, u poređenju sa 38 posto koji su odabrali Harris.

Među nizom ekonomskih pitanja kojima bi se sljedeći predsjednik trebao pozabaviti, oko 70 posto ispitanika reklo je da bi troškovi života bili najvažniji, s tim da bi samo mali dionici birali tržište rada, poreze ili “ostavili mi bolje financijsko”.

Trump je također imao veću podršku od Harris u svakoj od tih oblasti, iako su glasači s razlikom od 42 do 35 posto smatrali da je Harris bolji kandidat za rješavanje jaza između bogatih i prosječnih Amerikanaca.