Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smrt poznatog fotografa

Amra Abadžić, supruga Paula Lowea: “Naš sin nije svjestan šta je uradio”

paul lowe
Foto: Amra Abadžić Lowe

“Emir je već duži vremenski period patio od narušenog mentalnog zdravlja, što je periodično uzrokovalo epizode potpunog otklona od realnosti”, ispričala je Amra Abadžić Lowe

Smrt Paula Lowea, čije su fotografije iz ratnog Sarajeva širile istine o dešavanjima tokom opsade širom svijeta, teško je pogodila mnoge koji su ga poznavali, a najviše naravno, njegovu porodicu. Ono što je porodici dodatno nanijelo bol su “nepotpune informacije u medijima”, izjavila je Amra Abadžić Lowe, supruga ovog višenagrađivanog fotoreportera koja je za N1 pojasnila okolnosti ove tragedije.

“Emir je već duži vremenski period patio od narušenog mentalnog zdravlja, što je periodično uzrokovalo epizode potpunog otklona od realnosti”, navela je Lowe nakon što se u medijima pojavila informacija da je njenog supruga ubio sin.

“Naš sin je bio pod stalnom kontrolom tima eksperata, ljekarskog tima i u svakom trenutku je imao potpunu podršku i ljubav svoje porodice. Uprkos svim naporima, mentalne bolesti su nepredvidive i jedna takva epizoda je odnijela život moga muža, a za moga sina, koji nije svjestan šta je uradio, tek predstoji borba”, dodala je.

“Nepotpune informacije u medijima o ovoj tragediji uzrokuju nam beskrajnu bol”, istakla je Abadžić Lowe.

Paul Lowe je bio nagrađivani fotograf čije su fotografije objavljivane u časopisima Time, Newsweek, Life, The Sunday Times Magazine, The Observer i The Independent među ostalima. Pratio je najvažnije vijesti iz cijelog svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, sukob u bivšoj Jugoslaviji i razaranje Groznog.

Bio je direktor magistarskog programa fotožurnalizma i dokumentarne fotografije na London College of Communication, Sveučilište umjetnosti u Londonu, gdje je razvio i vodio tim za provjeru valjanosti za nadogradnju diplome PG u puni magisterij iz 2004. godine.

Također je dobitnik Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja koja mu je dodijeljena na 26. izdanju kulturološkog programa Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Tada, 2021. godine, otvorio je svoju izložbu u Historijskom muzeju pod nazivom “Ožiljci”.