Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jake sullivan

Amerika zaprijetila Rusiji, ali i Kini: Snosit ćete posljedice

jake-sullivan

Upozorio je Rusiju i da će platiti “ozbiljnu cijenu” ako izvrši napad hemijskim oružjem

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je da će, ako Rusija “zapuca na” teritorij NATO-a, blok odgovoriti “punom snagom”. Sullivan je rekao da će to pokrenuti NATO-ov članak 5, koji kaže da bi se napad na jednog saveznika u NATO-u smatrao napadom na sve saveznike.

“Ako dođe do vojnog napada na teritorij NATO-a, to bi uzrokovalo pozivanje na članak 5, a mi bismo na njega odgovorili punim snagama NATO saveza”, rekao je za CBS.

Upozorio je Rusiju i da će platiti “ozbiljnu cijenu” ako izvrši napad hemijskim oružjem.

Ova izjava dolazi svega nekoliko sati nakon što su ruske snage ispalile 30 projektila na bazu koju je koristio NATO samo 24 kilometra od poljske granice – i teritorija NATO-a.

Sullivan kaže i da će SAD nametnuti “odgovarajuće posljedice” Rusiji zbog ubistva filmaša i novinara Brenta Renauda. Vijest o smrti je “šokantna i užasavajuća”, rekao je, a američki zvaničnici će se konsultovati s ukrajinskim zvaničnicima kako bi utvrdili “kako se to dogodilo”.

Upozorenje i za Kinu

Sullivan je danas, uoči sastanka s kineskim diplomatom, upozorio i Peking da će apsolutno snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati zapadne sankcije nametnute zbog ruske agresije na Ukrajinu.

“Kažemo direktno Pekingu, apsolutno će se suočiti s posljedicama, sankcijama velikih razmjera, u pokušajima izbjegavanja ili potpore Rusiji”, rekao je Sullivan za CNN.

“To nećemo dopustiti i nećemo dopustiti da to bude pojas za spašavanje od ekonomskih sankcija za bilo koju zemlju, nigdje u svijetu”, rekao je.

Sullivan i kineski diplomat Yang Jiechi trebaju se sastati u ponedjeljak u Rimu i Ukrajina će dominirati njihovim razgovorima s kojih se ne očekuju nikakvi posebni rezultati, rekao je zvaničnik koji je želio ostati neimenovan.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici nametnuli su najoštrije sankcije Rusiji i zabranili izvoz energenata te pružili vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

Pojedinačno pozivaju i Kinu i zemlje Perzijskog zaljeva koje to još nisu učinile da se pridruže naporima izolacije Rusije iz globalne ekonomije.

Peking, ključni trgovinski partner Rusije, odbio je nazvati rusku invaziju tim imenom, no kineski predsjednik Xi Jinping prošle sedmice pozvao je na “maksimalnu suzdržanost” nakon virtualnog sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Xi je izrazio zabrinutost zbog sankcija na globalnom nivou te zabrinutost za energetski sektor, promet i dobavne lance jer je sve više naznaka da bi zapadne sankcije mogle ograničiti kinesku sposobnost da kupuje rusku naftu.

SAD i G7 u petak su ukinuli Rusiji status najpovlaštenije nacije na području trgovine.

Trgovina je činila 46 posto ruske privrede u 2020. godini, a velik dio te trgovine bio je upravo s Kinom, najvećim ruskim izvoznim odredištem.