Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jemen

Američki nevidljivi bombarderi dugog dometa izvršili napade na položaje Hutija

Foto: Screenshot/X

Američki ministar obrane Lloyd Austin objavio je u saopćenju da su bombarderi B-2 gađali “pet tvrdih podzemnih skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom Hutija”

Američki nevidljivi bombarderi dugog dometa B-2 izveli su zračne napade u četvrtak rano ujutro ciljajući podzemne bunkere koje koriste jemenski pobunjenici Huti, rekli su dužnosnici.

Nije odmah bilo jasno kakva je šteta učinjena u udarima.

Međutim, ranije nije bilo izvještaja o tome da je B-2 Spirit korišten u napadima usmjerenim na Hutije, koji su mjesecima napadali brodove u koridoru Crvenog mora zbog rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Satelitski kanal vijesti Hutija al-Masirah izvijestio je o zračnim napadima oko glavnog grada Jemena, Sane, koji grupa drži od 2014. Također su izvijestili o napadima oko uporišta Hutija Saade. Nisu ponudili neposredne informacije o šteti ili žrtvama.

Američki ministar obrane Lloyd Austin objavio je u saopćenju da su bombarderi B-2 gađali “pet tvrdih podzemnih skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom Hutija”.

Čini se da je udar također bio neizravno upozorenje Iranu, glavnom sponzoru Hutija, koji je dva puta tokom godine gađao Izrael balističkim projektilima. B-2 bi se koristio u svakom američkom napadu na ojačana iranska nuklearna postrojenja poput Natanza ili Forda s obzirom da je to jedini avion u službi koji može izbaciti GBU-57, poznat kao “Massive Ordnance Penetrator”.