Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasador Rusije ubijen u Ankari (VIDEO)

ubistvo ambasadora (5)

Ambasador Rusije u Turskoj Andrey Karlov je u ponedjeljak bio meta oružanog napada tokom izložbe u Ankari.

Karlov je danas napadnut na izložbi fotografija koju je otvorio u Centru savremene umjetnosti u Ankari.

Ambasadora Rusije je napadnut tok je držao govor u povodu otvaranja izložbe.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Maria Zaharova saopćila je da je ambasador Rusije u Turskoj Andrey Karlov podlegao ranama zadobijenim u napadu u Ankari.

Istakla je da su u kontaktu sa ruskim zvaničnicima u vezi sa napadom na ruskog ambasadora.

“U kontaktu smo sa turskim vlastima. Kasnije ćemo izdati saopćenje u vezi sa ovim događajem”, kazala je Zaharova.

Prema nezvaničnim informacijama, napadač je izviknuo: “Ovo je za Alep!” i pucao u ambasadora. Oglasila se i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je potvrdila da se ambasador Karlov nalazi u teškom stanju.

https://www.youtube.com/watch?v=_zda6iVdiwk

RT je, s druge strane, izvestio da je muškarac obučen u odijelo sa kravatom prije nego što je zapucao viknuo “Allahu akbar” (Bog je veliki). Takođe se navodi da je izgovorio i nekoliko riječi na ruskom.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu je potvrdio da su u napadu ranjene još tri osobe.

“Tom prilikom su, kako je utvrđeno, ranjeni i Leyla Gundogan, državljanka Turske porijeklom iz Albanije, kao i Anastas Zimbirikali i Anil Deger. Njih troje su hitno prebačeni u bolnicu Guven. Anil Deger je nakon intervencije otpušten iz bolnice, dok su preostale dvije osobe, od kojih je jedna ranjena u nogu, a druga u ruku, još uvijek u bolnici”, kazao je Soylu.

Kako javljaju turski mediji, naoružani napadač neutralisan je u policijskoj operaciji koja je uslijedila nakon oružanog napada.

Napadač je nakon što je pucao u ruskog ambasadora pucao u zrak kada su prisutni u sali u panici počeli bježati van zgrade.