Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

beograd

Aleksandar Vučić neće moći na BRICS zbog gosta iz Afrike? Stigao mu kralj Esvatinija

vucic putin mswati

Na Putinov poziv Aleksandar Vučić još nikada nije odgovorio, a pitanje je da li će stići zbog obaveza sa kraljem Esvatinija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je uz najviše državne počasti dočekao kralja Esvatinija Msvatija III. Lider ove afričke države boravit će u Srbiji četiri dana. Ispred Palate Srbija priređen je svečani doček za kralja Msvatija Trećeg, a nakon toga uslijedio je sastanak predsjednika Srbije i kralja, kao i razmjena šest memoranduma o međusobnoj saradnji u više područja.

“Divna zemlja i divan narod. Slobodarski, koji je pokazao u ne lakim trenucima, podržavajući Povelju UN i pravne norme UN-a“, kazao je Vučić.

Esvatini jedna od 19 država koje su bile protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Esvatini je bila jedna od 19 država koje su bile protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Interesantno, Esvatini je 2010. godine priznao nezavisnost Kosova, ali je 2023. bio među devet zemalja koje su tu odluku povukle.

Vučić kaže kako je jako ponosan što je u prilici da ugosti afričke lidere u Srbiji. Istovremeno, Vučiću je i dalje otvoren poziv za učešće na samitu BRICS-a u Rusiji, no na Putinov poziv još nikada nije odgovorio, a pitanje je da li će stići zbog obaveza sa kraljem Esvatinija. Podsjećamo, samit BRICS-a održat će se od 22. do 24. oktobra, a kralj Esvatinija u Srbiji će boraviti od 23. oktobra.

Msvati je na čelu kraljevine koja se do 2018. zvala Svazi, od svoje 18. godine. I dok je ova mala afrička država, sa 1,2 miliona stanovnika, poznata po izuzetnom siromaštvu i najvećem broju zaraženih HIV-om po glavi stanovnika, kralj je čuven po svom luksuznom životu i mnogobrojnim ženama.

mswati kralj
FOTO: Instagram
Kralj Mswati III

Msvati III Ima 11 žena

Ukupno se ženio 15 puta, dvije supruge su mu preminule, dvije su ga napustile, tako da sada ima 11 žena. Sa svima njima ima 39 djece i 13 unučadi.

Eswatini se smatra posljednjom apsolutističkom monarhijom u Africi. U toj zemlji je u protestima protiv kralja 2021. godine ubijeno 46 osoba, prema izvještaju HRW i gdje se novinari proglašavaju teroristima dok je političkim strankama zabranjeno učešće na izborima.

Na zvaničnom Twitter nalogu Vlade Esvatinija objavljene su i fotografije na kojima se vidi Liphovela LaZuma u društvu prve dame Srbije Tamare Vučić u obilasku Beograda. Društvo im je pravila i ministarka Milica Stamenkovski, poznatija kao Milica Zavetnica.