Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aktivirao prsluk za samoubistvo

Al-Baghdadi se raznio eksplozivom kad je shvatio da bi mogao biti uhvaćen

baghdadi smrt sirija (2)

Vođa ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi ubijen dok je bio pod vatrom specijalnih snaga američke vojske tokom noćne racije na sjeverozapadu Sirije, javili su jutros inostrani mediji

Smatra se da je Abu Bakr al – Baghdadi detonirao prsluk za samoubistvo tokom ciljanog napada u sirijskoj provinciji Idlib. Američki predsjednik Donald Trump sinoć je putem Twittera, bez dodatnog objašnjenja poručio da se “upravo dogodilo nešto jako veliko!”

Vođa ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi ubijen dok je bio pod vatrom specijalnih snaga američke vojske tokom noćne racije na sjeverozapadu Sirije, javili su jutros inostrani mediji.

Al-Baghdadi, vođa takozvanog “islamskog kalifata”, navodno se raznio tokom ciljanog napada na njegov jazbinu u sirijskoj provinciji Idlib, u nedjelju, u ranim jutarnjim satima.

Na područje racije stigao 48 sati, izjavio je neimenovani turski dužnosnik.

Vođa ISIS-a u trenutku kada je aktivirao eksploziv bio je s dvije supruge, koje se navodno nosile prsluk s eksplozivom, koji je vođa ISIL-a aktivirao kada je shvatio da bi mogao pasti živ u ruke američkim specijalcima. U blizini su bila i njegova djeca za koja se vjeruje da su još uvijek živa.

Lokacija na kojoj je pronađeno tijelo al-Baghdadija

Video koji je objavio Daily Mail i još nekoliko zapadnih medija, navodno pokazuje trenutaka kada je Al – Baghdadi aktivirao eksplozivni prsluk. No, zvanične potvrde još uvijek nema, a u toku su DNK i biometrijska ispitivanja, rekli su izvori za CNN.

Reporter Anadolu Agency (AA) snimio je mjesto u sirijskom Idlibu, na koje su američke snage izvele operaciju, u kojoj je navodno ubijen vođa terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, javlja Anadolu Agency (AA).

Specijalna operacija tokom koje su američke snage sinoć navodno ubil al-Baghdadija trajala je četiri sata.

Na snimcima AA moguće je vidjeti kadrove srušenih kuća, uništenih vozila, ali i razmjere materijalne štete nastale tokom akcije.

Vidljiva su i udubljenja nastala usljed detonacije.

U akciji u kojoj je navodno ubijen al-Baghdadi učestvovalo je osam američkih helikoptera i dvije bespilotne letjelice.

Dužnosnici kažu kako je u toku potvrda da je šef ISIS-a ubijen u eksploziji, a predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je u Bijeloj kući obraćanje naciji u 13 sati.

Al – Baghdadi je bio među najtraženijim teroristima.